• 0

Konkurs za najbolji rad iz informatike za sedmake i osmake

Konkurs je otvoren do 11. juna, a na njemu mogu da učestvuju školski timovi koje čine nastavnik-mentor koji je izvodio nastavu i jedan do pet učenika

  • 0
srednja skola, srednjoškolci, učionica

Foto: Unplash/Taylor Wilcox

Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija Petlja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisale su konkurs “Programiraj svoj uspeh” za učenike sedmog i osmog razreda za izbor najboljih primera projektne nastave iz informatike i računarstva.

Konkurs je otvoren do 11. juna, a na njemu mogu da učestvuju školski timovi koje čine nastavnik-mentor koji je izvodio nastavu i jedan do pet učenika. Radovi se šalju na adresu ICT@pks.rs.

Povod za raspisivanje konkursa je činjenica da ove godine osmi razred završava prva generacija učenika kojoj je informatika bila obavezan predmet od petog razreda i koja iz osnovne škole izlazi digitalno pismena.

Savetnik ministra za digitalizaciju u obrazovanju i rukovodilac Centra za obrazovnu tehnologiju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Katarina Aleksić rekla je za Tanjug da učenici koji učestvuju na konkursu treba da uoče nešto u svojoj sredini što bi mogli da unaprede uz znanja koja imaju i da kroz timski rad osmisle neki proizvod ili uslugu koja će doprineti poboljšanju života tamo gde oni konkretno žive.

- Mi ovim konkursom slavimo povezanost škole sa životom. Pozvali smo timove koji će se sastojati od dece različitih interesovanja i školskog uspeha, ali želimo da nagradimo i promovišemo ono što su zajedno stvorili - istakla je ona.

Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović kaže da će pristigli radovi, kada stručni žiri proceni njihov kvalitet, dobiti podršku privrede.

- Mi ćemo ih upoznati sa kolegama koje su već uspele, a plan je da ih odvedemo u naučno-tehnološke parkove, da urade virtuelne ture u kompanijama koje se bave time, da im približimo svet inovativnih digitalnih kompanija, koji će moći da vide na licu mesta - rekao je Stojanović Tanjugu.

Polaganje, mala matura, škola

Foto: Nikola Tomić

On je naglasio da je digitalna pismenost za PKS veoma važna i da će inovativna ditgitalna pismenost biti okosnoca budućeg razvoja.

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević objašnjava da je ova fondacija osnovana da bi se unapredila algoritamska pismenost u Srbiji i da je podržala uvođenje informatike obaveznog predmeta od petog razreda kroz obuke nastavnika, ali i otvorene obrazovne resurse, besplatne materijale, koji će pomoći u učenju.

Istakao je u izjavi za Tanjug da je reč o značajnoj promeni i da treba podržati nastavnike da se ona uhoda te da se Srbija može pohvaliti time da ima najmoderniju nastavu informatike.

- Poslovi će sve više podrazumevati digitalnu pismenost radnika, što se može primetiti i danas, i ona će biti važna ne samo za one koji se bave programiranjem, već za sve delatnosti - kaže Vasiljević.

Na pitanje zašto su se pri otvaranju konkursa opredelili za projektnu nastavu, Vasiljević ističe da je ova nastava zanimljiva, jer je povezana sa nastavnim programom i objedinjuje sve ono što je obrađivano na časovima.

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević-Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Profesor programiranja i računarske grupe predmeta u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnažiji 9. maj u Nišu i jedan od članova Radne grupe Ministarstva prosvete za redefinisanje informatičkih sadržaja u osnovnoj i srednjoj školi, koji se zalagao za ove promene, Dalibor Todorović kaže da je nakon njih interesovanje učenika za ovaj predmet poraslo.

- Sadržaji koji se uče su aktuelni, izazovni, sa konkretnim aktivnostima koje učenici mogu odmah praktično primeniti u svom svakodnevnom životu. Ne samo u korišćenju različitih digitalnih servisa, uređaja i aplikacija, već i u kreiranju digitalnih sadržaja, rešavanju praktičnih problema i razvijanju kritičkog mišljenja - rekao je Todorović Tanjugu.

Aktuelna novina u našem obrazovnom sistemu vezana za osnovne škole jeste inicijativa uvođenja klubova programiranja u okviru vannastavnih aktivnosti.

- Pokretanje klubova programiranja u školama je ključni element projekta Škole za 21. vek, koji u Srbiji sprovodi Britanski savet u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kako bi promovisala veštine programiranja kao ključne veštine za 21. vek - istakao je Todorović.

U okviru ovih klubova učenici i nastavnici bi razmenjivali ideje o učenju programiranja kroz kreativne tehnike i kroz platformu u okviru koje bi ideje razmenjivali i sa učenicima drugih škola.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>