• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Inženjerka godine u Srbiji je Ana Petrović

Vreme čitanja: oko 4 min.

Inženjerku godine birala su četiri žirija

  • 3

Inženjerka godine je Ana Petrović, generalna direktorka, Global Substation Solutions d.o.o. Beograd. To je odlučio višečlani žiri.

Reč je o prvom izboru u okviru šire inicijative da se javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

U okviru inicijative Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja „Inženjerka godine“ koja za cilj ima da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci, danas je za inženjerku 2023. godine u Srbiji proglašenageneralna direktorka kompanije „Global Substation Solutions“.

Ona je doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a svoj poslovni razvoj počela je pre devet godina na poziciji inženjerke pripravnice u firmi koju od pre šest meseci vodi. Na svečanosti organizovanoj u Privrednoj komori Srbije, Ana Petrović je izjavila da su sve finalistkinje pobednice izbora za inženjerku godine.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, rekao je da ogroman zarobljeni potencijal leži u tehnološkim naukama.

"Mi živimo zlatno doba inženjerstva i situacija je znatno bolja nego pre 20 godina. Međutim, ograničenja u demografiji utiču na to da nemamo dovoljno inženjera, posebno inženjerki, i zato je važno da dodatno promovišemo ovu struku, ali i ulogu žena u njoj. Ova inicijativa upravo tome pomaže", izjavio je Vesović.

Prema rečima Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije, važno je da promenimo javnu percepciju i da ukažemo na uspehe ljudi koji su posvećeni nauci.

"Biti inženjer u 21. veku je fantastična stvar, jer vi ste onda kreator budućnosti jednog društva. Bez inženjerskih nauka nema napretka, jer u suprotnom zavisite od drugih. Srbija ima sjajnu istoriju u STEM oblasti, dobru statistiku u ukupnom učešću žena u obrazovanju, a potrebno je da povećamo njihov broj u inženjerstvu”, naglasila je ministarka Begović i poručila svim finalistkinjama izbora za „Inženjerku godine” da su one već pobednice ovog društva.

„U Srbiji raste broj devojaka koje upisuju studije u oblasti STEM nauka. U prethodne četiri godine broj zaposlenih žena u IКT sektoru u Srbiji porastao je tri puta, sa 10.815 u 2019. godini na 31.880 u 2022. Takođe, u Кancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja je iznela najveći deo posla digitalizovanja elektronske uprave, više od 65 odsto čine žene“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i dodao da je za našu državu od izuzetnog značaja što postaje deo još jedne inicijative sa ciljem da predstavi najuspešnije inženjerke, koje će svojom ličnošću i radom biti primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Među kompanijama koje su podržale inicijativu je i Comtrade. Anja Aleksić ispred te grupacije istakla je da su sve učesnice već pobednice jer su postigle ogroman uspeh u svojim oblastima:

"One su budući uzori mladim devojkama, za koje se nadamo da će u većem broju upisivati i studirati kompjuterske nauke. Takođe, poredeći se sa velikim kompanijama u svetu, srećni smo što vidimo veliki broj žena u IT. Podržavamo i devojčice u STEM naukama, pre svega kroz otvorenu letnju školu programiranja ili hakatonima", rekla je Aleksić.

„Ukoliko pogledamo brzinu razvoja tehnologija danas, jasno je da će ekonomska snaga u budućnosti biti u rukama onih upravljaju tehnologijom. Iz tog razloga, važno je da zbog balansiranja budućnosti povećavamo udeo žena u tehnološkoj sferi, ali i na rukovodećim pozicijama”, istakla je Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Simens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju i dodala da će time i privreda biti ekonomski konkurentnija.

Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da ukoliko evropske kompanije udvostruče udeo žena u tehnološkoj radnoj snazi na oko 45 odsto, BDP bi mogao da se poveća za čak 260 na 600 milijardi evra.

"Inženjerku godine" birala su četiri žirija, a poseban tim ovaj put činili su i mediji, među kojima he ulogu imala i glavna urednica portala Telegraf Biznis Vesna Bjelić.

Finalistkinje prvog izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u Srbiji bile su:

  • Maja Adamović, direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema, Elektromreža Srbije AD
  • Sandra Veljković, asistentkinja na Elektronskom fakultetu u Nišu
  • Danka Živković, osnivač i dizajnerka, PR Two N Kids Furniture & Decor
  • Dubravka Jovančić, šefica službe automatike, JKP „Beogradske elektrane“
  • Tijana Jović, inženjerka tehničke podrške, INDAS Automation d.o.o. Novi Sad
  • Katarina Miladinović Zdravković, starija inženjerka projektovanja, ICCE d.o.o.
  • Ana Petrović, generalna direktorka, Global Substation Solutions d.o.o. Beograd
  • Katarina Tadić, saobraćajna inženjerka-specijalista, Yunex Traffic d.o.o Beograd
  • Andrijana Tomić, menadžerka za održivi razvoj, ZF d.o.o. Pančevo
  • Anđelka Čarović, vodeća konstruktorka tehnolog, Metalac Bojler d.o.o. Gornji Milanovac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    20. jun 2023 | 14:50

    Bravo❣Čestitam❣Svaka čast.❣A, ona Ana iz zadruge ne silazi sa portala i tv. Ajde, Pink, objavite nešto o ovoj vrednoj, pametnoj, finoj, kulturnoj, obrazovanoj lepoj, perspektivnoj devojci.😍

  • Maja

    20. jun 2023 | 15:20

    Koliko je ponizavajuci izraz inžinjerka... Studirala sam, zavrsila u poslu koji vecinom muskarci rade i sad me jos zovu inzinjerka... Mora moj pol da me diskriminise! Predrasude naravno, ali opet zasto nisam jednostavno inzenjer... U engleskom jeziku toga nema, samo nas retardirani jezik to uvodi!

  • NN

    20. jun 2023 | 20:06

    Dzabe se skolovala u Srbiji ... Zadruga je zakon

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>