• 6
 ≫ 

Sme li šef da vas zove dok ste na odmoru? I hoćete li mu se javiti?

 ≫ 

Konačno ste dotatkli nogama more i opustili se, jer zaista i zaslužujete odmor. I sve je u redu do momenta kada telefon počne da zvoni - na ekranu se pojavljuje broj vašeg poslodavca

  • 6
Plaza, devojka, more, telefon Foto: Shutterstock

Javićete se?

Istraživanja pokazuju da da.  I to se dešava većini, bar je tako utvrdila anketa koju je sprovelo udruženje Bitkom. Čak 65% radnika tokom dana godišnjeg odmora, čita svoje službene tekstualne poruke ili druge kratke poruke, 58% odgovara za telefon, a svaki četvrti čita poslovnu imejl poštu.

Ali da li je šefu dozvoljeno da zove kada zna da su njegovi radnici na odmoru?

Zakoni širom Evrope uglavnom, podrazumevaju i jasno propisuju da svaki radnik ima pravo na plaćeni odmor najmanje četiri nedelje godišnje. U Srbiji, tačno 20 radnih dana (ako ste zaposleni na neodređeno vreme).

Međutim, stalni pozivi šefa ili kolega, su neizbežni. Dakle, niko ne poštuje činjenicu da je odmor, odmor i da je službeni telefon obično isključen.

Svakako, anekte su pokazale da se javljate kada na odmoru zazvoni telefon, i ne pitajući za svoja prava.

U Francuskoj su radnici dobili pravo da se "dikonektuju" sa poslovnih mejlova, a to im je od ove godine i zakonom omogućeno. Međutim, u drugim zemljama, neki ugovori o radu čak sadrže klauzule da zaposleni moraju uvek biti dostupni kompaniji. Drugi zahtevaju svakodnevnu dostupnost na određeno vreme ili bar da se presluša govorna pošta.

Takve klauzule o "stalnoj dostupnosti" zaposlenih nisu dozvoljene, bar ne u nemačkom zakonu. Kod nas nisu poznate takve posebne odredbe ugovora, ali ne postoji ni podzakonski akt kojim se reguliše poziv poslodavca tokom trajanja odmora.

Drugačije je ako poslodavac odobri više slobodnih dana od onih koji su zakonski određeni. Za takve dodatne dane vaš šef može od vas da zahteva da budete dostupni.

Odgovorite nam u našoj anketi - hoćete li se javiti vašem šefu ovog leta?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bivsi mucenik

    29. jul 2019 | 14:38

    Nikada sa sobom ne nosim svoj tel kada sam na odmoru. Znam za jadac.

  • Cica mica

    29. jul 2019 | 17:17

    Mene zove svakih deset min. Šta će. Navuko se na mene.

  • Miso

    29. jul 2019 | 17:05

    Sefovi ne idu na odmor. Oni idu nakupanje. Zato sto nose telefone i lap topove. Oni su robovi posla

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>