• 3
 ≫ 

Šta konkretno znači za vas to što je smanjeno učešće za stan od 20%?

 ≫ 

Čak iako ste imali idealne uslove za stambeni kredit i ogromnu želju da kupite svoj stan, često se dešavalo da vas ukoči onih 20 odsto učešća koje banke traže. Konačno je to promenjeno

  • 3
Kuća, maketa kuće, plan gradnje kuća na dlanu, kupovina, nekretnine

Foto: Shutterstock

Za prvi stan učešće za kredit smanjeno na je 10 odsto, čime je omogućeno da se pomogne mnogima u Srbiji koji imaju uslove za stambeni kredit, ali im je ova stavka bila otežavajuća.

Centralna banka je, kako nam je ranije danas rečeno, praktično, propisala koliki kredit banke smeju da daju klijentima koji do sada nisu u vlasništvu imali nekretninu. I to na taj način da kredit sme da se odobri u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku.

To u praksi znači da, ukoliko nekretnina vredi 100.000 evra, banka sme da odobri kredit u visini od čak 90.000 evra. Ili još bolji primer je onaj koji je najčešće zastupljen u Srbiji, a to je da građani mahom (osim kada je kupovina u kešu u pitanju), uzimaju stanove oko 50 kvadrata. Na tu kvadraturu, diže se u proseku kredit od 60.000 evra, za šta je bilo potrebno učešće od 20 odsto, odnosno 12.000 evra. Po novom pravilu, za takvu situaciju će vam trebati 6.000 evra.

Podsetimo, trenutni propisi koji važe za sve korisnike kredita predviđaju minimalno učešće od 20 odsto.

Kako su prve rekacije danas pokazale, ova odluka Narodne banke Srbije, kojom se traženo učešće klijenta za kredit za kupovinu prvog stana smanjuje na 10 sa 20 posto, podstaći će razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje.

Rast stanogradnje, kako ističe, doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 23,7 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Broj stanova u periodu januar - mart, u odnosu na isti period 2019, prema izdatim građevinskim dozvolama, veći je za 36 procenata, saopšteno je iz PKS.

Šta dalje?

 

U narednom periodu videćemo koliko će banke i koje biti spremne na plasiranje ovakvih kredita, ali svakako, mogu odmah da krenu sa primenom nove odluke.

- One i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, ali očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana - rečeno je danas na sednici Izvršnog odbora.

Osim ove olakšice, trebalo bi da iskoristite i pravo povraćaja PDV na prvi stan u iznosu od 10 odsto. Ovo je posebno važno jer oko toga možete da pregovarate sa investitorom. A više o tome čitajte u našoj posebnoj vesti OVDE. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MilaBG

    12. jun 2020 | 23:44

    Obisla sam sve banke u Beogradu pre 4 dana.Sve banke trenutno zahtevaju obaveznih 30% ucesca,sem jedne banke koja je ostala na 20%....toliko o tome.

  • ND

    13. jun 2020 | 01:10

    Konkretno znaci da mogu da se slikam sa platom 40.000 kao i 70% ove drzave sa istom platom ili i manjom.

  • Djole

    13. jun 2020 | 00:10

    Nije samo ucesce sto stoji kao brana potencijalnim kupcima nekretnina vec i ostali prateci troskovi koji su bez veze a finansijski kolju. Pocev od troskova obrade kredita, obaveze prema Rep. Geodetskom zavodu RGZ, osiguranje kod NKOSK-a koja je teska izmišljotina da bi se uzimao novac (lepe parice) badava, jer je banka vlasnik hipoteke nekretnine do isplate kredita, zivotno osiguranje koje neke banke traze... DA BI SE UŠLO U PRICU I ISTA ZAVRŠILA, ZA STAN OD OKO 50 KVADRATA POTRBNO VAM JE OD 1.000 minimum do 2.500€ sa gore navedenim troskovima. ZNAM, JESENAS SAM KUPIO STAN.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>