• 3

3 faktora koja su nam ubila "stan na dan": Da li je ovaj posao propao?

Jedan segment na tržištu nekretnina nije baš cvetao

  • 3
stan, hodnig, dnevna, soba Foto: Pixabay

Tržište nekretnina pokazalo se imuno na koronu, i retko se postavlja pitanje da li nešto treba graditi, kupiti ili prodati. Pre je pristuno: "A, za koliko sada da povećam cenu".  Dilema se javila i zbog podatka da se u Srbiji 86 odsto stanova kupi na keš, odnosno nametnulo se pitanje odakle se taj novac dotira, ukoliko znamo da građani, ako i kupuju stan, kupuju uglavnom uz pomoć kredita. O tome smo detaljno pisali. 

Zakup stanova takođe nije načet kao posao, osim jednog segmenta. Reč je o biznisu stan na dan koji je tokom korone gotovo potpuno stao. Na to je uticalo više faktora, a najznačanija tri bila su:

- povećana kontrola inspekcije, i činjenica da su oni koji su želeli na ovakav način da zarađuju morali za to da plate porez

- smanjen broj turista

- višak stanova za zakup na tržištu

Kada govorimo o obimu tržišta nepokretnosti, u prvoj polovini 2020. godine, u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, promet nekretnina je pao za 14%, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda. Ovo se najviše osetilo tokom marta i aprila. U martu 2020. godine, u odnosu na mart 2019. godine broj kupoprodajnih ugovora je opao za 25%, a ako poredimo april 2020. godine i april 2019. godine, vidimo da je ova brojka još i veća – broj kupoprodajnih ugovora je opao za čak 78%.

Ipak, u drugoj polovini prošle godine, tržište se veoma brzo oporavilo i vratilo na period pre pandemije, i što se tiče broja realizovanih kupoprodajnih ugovora, ali i što se tiče cena nekretnina. Mogli bismo reći da je mnoge iznenadila ovakva fleksibilnost tržišta.

Promene međutim, bilo je kod stana na dan.

Izdavanje najviše pogodilo "stan na dan"

- Veću fluktuaciju cena osetilo je tržište izdavanja. Tokom vanrednog stanja, na oglasima su se u većoj meri spuštale cene nekretnina za izdavanje, nego za prodaju. Ipak, ni kod izdavanja nije dolazilo do drastičnijeg snižavanja cena, pogotovo ne da bismo mogli pričati o nekom trendu. Kao i kod prodaje, nakon vanrednog stanja, potražnja za nekretninama za najam se vratila na period s početka godine - kažu nam sa portala 4zida.rs koji prati redovno dešavanja na tržištu.

Kupovina stana, izdavanje Foto: Shutterstock

- Mogli bismo reći da su najveći udar osetili vlasnici koji svoje nekretnine izdaju po principu „stan na dan“ -

Naime, mnogi od njih su se odlučili i da kratkoročno iznajmljivanje nekretnina zamene mesečnim najmom, te se u drugom i trećem kvartalu 2020. godine, na tržištu pojavio veći broj nekretnina za najam, posebno onim u Beogradu i Novom Sadu. 

Kako je i dalje bilo ograničavanja u putovanjima, turista nije bilo kao prethodnih meseci i godina koji bi mahom te stanove i uzimali.

Inače, u prethodnoj godini drastično je porasla tražnja za vikendicama. Za prvih 6 meseci 2020. godine ostvareno je čak 40% više kupoprodajnih ugovora nego za isti period 2019. godine. Najviše vikendica je prodato u Vojvodini.

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    29. januar 2021 | 15:59

    drzava treba da bude razumna u svojim potrazivanjima. ne da prisiljava da se posao ugasi , nego da pomaze da se razvija.

  • R9

    29. januar 2021 | 17:14

    Kako sad "odakle kes?". Pa poslala nam tetka iz Kanade 😅

  • DRagutin

    29. januar 2021 | 19:26

    Eto sada mogu da se raduju i da likuju oni koji su sa mržnjom zavideli ljudima koji su izdavali stan na dan itd.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>