• 1

Najviše se traže ova tri grada: U Crnoj Gori prodaja stanova manja 80 odsto, ali cene neće padati

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori kažu da za taj pad nije "kriva" samo korona, već i politička situacija u zemlji

  • 1
Kotor

Kotor / Foto: Pixabay

Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave virusa u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine kaže da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su ocenili da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije kako u zemlji, tako i u najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji, piše Pobjeda.

Oni smatraju da je, pored pandemije kovid-19, na tržište negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori u poslednjih pola godine. Procenjuju da bi do stabilizacije tržišta, povećane potražnje i prodaje nekretnina, prvenstveno stanova, moglo doći krajem ove i početkom 2022.

Crnogorski građevinski investitori poručuju, međutim, da i pored drastičnog pada prodaje neće smanjivati cene stanova.

- Čak i pre pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period pre pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nisam spustio cene i promet je vrlo loš - kaže vlasnik i izvršni direktor jedne podgoričke kompanije, Mehmed Kolarević.

Građevinski investitor i vlasnik druge podgoričke firme, Blagota Radović, navodi da se cene stanova (kod njih) kreću u Podgorici od 1.100 do 1.300 evra po kvadratu, a na nekim ekskluzivnim lokacijama se prodaju i po ceni od 1.800 evra.

- Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak, epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina - kazao je Radović.

Direktorka agencije iz Crne Gore, Mira Radović, kaže da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da posle uvođenja novih mera zbog pogoršane epidemiološke situacije i "zaključavanja" pojedinih opština interesovanje za nekretnine ne postoji.

Herceg Novi

Herceg Novi / Foto: Pixabay

Ona ističe da i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cena nekretnina. "Ima i stanova koji se nude za 1.800, 2.000, pa i 2.200 evra po kvadratu, ali ja ne znam za koju je to klijentelu", dodala je Radović.

Još jedna lokalna agencija za nekretnine ima kancelarije u tri primorske opštine, Kotoru, Budvi i Baru, a njen direktor Ivan Dašić navodi da tamo tražnja definitivno postoji. "Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vreme, ali je broj prodaja manji, kao i njihova vrednost", kazao je Dašić.

Prema njegovim rečima, u Tivtu je prosečna cena 2.300 evra po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1.800, u Kotoru 2.085, u Baru 1.300 evra po kvadratu.

- Postoje velike oscilacije unutar svake sredine između najnižih i najviših cena. Premijum segment je izvan ove statistike i tu cene neretko dostižu i cifre veće od 5.000 evra po kvadratu - napominje Dašć.

Podaci crnogorskog zavoda za statistiku, Monstata, pokazuju da je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1.007 evra i manja je za 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    U Beogradu se cena kvadrata kreće od 500 do 5000 EUR.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke