• 33

Još jedan "podstanar iz pakla" u Srbiji: Šta mislite, kakvo čišćenje je potrebno nakon ovoga?

Izdavanje stanova, posebno u Beogradu, postalo je ozbiljno izazovan posao. Nekada deluje da podstanari namerno demoliraju stan u kojem borave...

  • 33
izdavanje stana - nered

Printskrin: Fejsbuk, Foto: Pixabay

Sve češće viđamo demolirane stanove za izdavanje, bilo uživo ili na fotografijama, i potpuno je neverovatno da neko tako može da živi. Deluje da podstanari "namerno" uništavaju nekretnine u kojima borave na duže ili kraće vreme.

Masovno se javljaju stanodavci, najpre preko društvenih mreža, kako bi podelili svoja iskustva, ali i istakli da rentiranje nije samo "unosan posao" od kojeg mogu dobro da profitiraju bez posledica i rizika, već da je postalo ozbiljno izazovno nekome izdati svoj stan.

Situacija je posebno kritična u Beogradu, našem glavnom i najnaseljenijem gradu. Nedavno smo pisali o iskustvu vlasnika stana u A bloku, koji je na internetu podelio svoju priču tako što je okačio snimak demoliranog stana, s posebnim akcentom na garnituru od 18.000 evra.

Vezano za isti slučaj, Telegraf Biznis je pisao da bi svaki vlasnik i gazda koji izdaje stan (na dan), trebalo prvo da prijavi svoj posao, odnosno da na isti plati porez državi. Samim tim, biće i zaštićen.

Svakako su više ugroženi stanodavci koji izdaju stanove na dan, jer ne mogu da isprate protok ljudi, niti je to vrsta izdavanja po principu "izdajem ljudima od poverenja". Klijenti se stalno menjaju, ne planiraju da ostanu tu duže vreme, i ne mare mnogo za vašu nekretninu.

Problem sa prijavom ovakve vrste biznisa nastao je onda kada su stanodavci rekli da - ako prijave izdavanje stana - onda moraju da povećaju kiriju, što bi išlo na štetu podstanara.

Sve u svemu, i dalje je dosta ostrašćenih ljudi koji smatraju da svaki posao snosi rizik i da se stanodavci u Beogradu dobro "ugrađuju", te da su štete u stanu deo tog biznisa. Štaviše, često čujemo komentare: "Zato i uzimate toliki depozit!".

Ali, šta kada depozit ne može da pokrije načinjenu štetu? Šta kada imamo utisak da su neke štete namerno urađene, ili nam jednostavno deluje neverovatno da neko može da živi u tako prljavom i zapuštenom stanu?

Još jedna vlasnica stana podelila je svoje iskustvo, u okviru grupe za izdavanje stanova na Fejsbuku. Postavila je fotografije i kratko napisala: "Moje iskustvo. Šta mislite kakvo čišćenje je potrebno posle ovakve stanarke?".

Oni koji rentiraju stan ili su se time bavili, kažu da "izgled često vara". Zapravo, dešavalo se da prime tip-top sređene devojke, od kojih nikada ne bi očekivali da naprave haos ili ostave nered za sobom.

- Možda su predrasude, ali mi je delovalo neverovatno da izdam stan devojci koja je sređena od jutra do mraka, namirisana, uredna, a da onda zateknem haos u stanu. Očigledno vodi računa samo o sebi. Problem je što nije baš pristojno niti poželjno da mi kao stanodavci, dok neko boravi u stanu, dolazimo i "proveravamo" stanje - priča nam jedna Beograđanka.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Placajte porez na podstanare

    Da vam se ne isplati,be bi izdavali. Imate vi dobru zaradu od izdavanja,znam odlicno. Zaradu od izdavanja,skupljaju i kupe drugi sran koji takodje izdaju,iz pouzdanih izvora znam

  • True

    Tako dodju, iznajme stan i zive kako su naucili. Nema veze formalno obrazovanje. Ovde je rec o ljudima koji ne znaju sta znaci ziveti i raditi u gradu.

  • Semajlirane_pufne

    Odlicni uslovi za razvijanje korone i malarije

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke