• 9

Tržište "žedno" stanova: Posle decenija u zapećku, ovaj grad je oživeo. Kvadrat skuplji za 400 evra

Kako osvane neki oglas, tako su kupci već na vratima. Šta je sve uticalo na rast cena?

  • 9
stan, porodica, useljenje

Foto: Freepik

Neobične stvari dešavaju se na tržištu nekretnina, i to ne primećuju samo laici, već i agenti i svi drugi stručnjaci. Cene su otišle previsoko i to iz najmanje dva razloga: prevelike potražnje, a manje ponude, i poskupljenja građevinskog materijala usled nestašice koju je izazvala korona.

Kod nas, mimo Beograda, Novog Sada, Zlatibora i Kopaonika, masovno se gradi i u drugim mestima, a recimo, posebno pažnju u poslednje vreme uživaju Zrenjanin i Pančevo.

Cene stanova su eksplodirale i u našem komšiluku, odnosno u Hrvatskoj. Ali, pored tradicionalno popularnih gradova kao što su Zagreb, Dubrovnik, Rovinj i ostala primorska mesta, ovih dana u fokusu je Osijek.

Tamošnji mediji pišu da koliko god da se gradi - stanova nema dovoljno na tržištu, te da se do pre nekoliko godina metar kvadratni mogao naći po ceni od 900 evra, a sada su srećni oni koji ga ugrabe za 1.300 evra.

Slično je, zapravo, i kod nas i to na mikro planu: unutar samih gradova, konkretno Beograda, cene svakodnevno skaču. Nedavno smo pisali o stanju u naselju Kneževac, smeštenom na obodu grada, gde se kvadrat za neke nekretnine ceni čak do 1.500 evra, što je bilo nezamislivo do pre nekoliko godina kada je ponuda još iole koliko-toliko pratila interesovanje građana.

Kada govorimo o Osijeku, to je grad koji se nalazi u Slavoniji, najveći u istočnom delu Hrvatske. Stručnjaci iz "lokala" kažu da je stvar vrlo jednostavna: oduvek su im falile garsonjere, a nedostaje i stanova veličine između 50 i 80 m2. Jednom rečju, sve se traži, i jedinica gotovo da nema na zalihama.

Kako osvane neki oglas, tako su kupci već na vratima. Šta je sve uticalo na rast cena u Osijeku?

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Osijek031.com (@osijek031com)

 

Poklopilo se mnogo toga. Od sloma građevinskog sektora 2010. godine, preko vakuuma od 15 godina, zatim visoka cena novogradnje, poskupljenje materijala (posebno usled zemljotresa u Zagrebu i Petrinji), a došlo je i do rasta cena zemljišta. Cene u Osijeku su sada blizu onih koje se nalaze u Zagrebu ili Rijeci, što nikada nije bilo.

U Osijeku se trenutno najviše grade moderne vile sa po tri stana, a cena kvadrata ide od 1.300 do 1.600 evra. Kupci takvih nekretnina mahom su mlađi lokalci, spremni da plate čak 1.500 evra za m2. Ali, manjak stanova nije uvek problem. Onda se kupci okreću kućama.

Sve u svemu, interesovanje je rastuće i zato što je ljudima sve manje isplativo plaćanje zakupa stambene jedinice, jer su cene i tu drastično skočile, posebno nakon žustrih talasa kovida-19.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    13. jul 2021 | 09:14

    Svako ko je sposoban da primeti , uočio je da su cene veštački prenaduvane, građevinskog materijala ima sasvim dovoljno a stanovi u Nišu su potpuno prazni ako se prošetate noću primetićete da u zgradama svetle svetla u 2 eventulno 4 stana moje mišljenje je da će svi oni koji su podigli kredit za kupovinu stana izgubiti padom cena u narednim mesecima.

  • hogar

    13. jul 2021 | 08:49

    cene su prenaduvane i kao takve nemogu opstati na duzi period svi nam predvidjaju pad cena stanova jer nece imati. ko da ih kupuje... omladinci beze napolje, stariji nemaju pare.... jednostavno dolazi do zasicenja trzista jedino da cela Srbija dodje u Beograd sto se i dogadja ostali tavore i. propadaju.... neko ovo radi namerno videcemo sta ce biti za godinu dana....

  • Jojo

    13. jul 2021 | 08:47

    Sve vam to govori da vam sela ostaju prazna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>