• 0
 ≫ 

Kako da u Srbiji izdate stan za manje od pola sata? Jagma je ogromna, ali i postoji par trikova

 ≫ 

Najviše se traže male nekretnine, a mikrolokacija je posebno važan faktor

  • 0
useljenje, stan

Foto: Freepik

Dugoročno ili kratkoročno izdavanje stanova (npr. stan na dan) postalo je vrlo unosan biznis. U našem glavnom gradu sve je više vlasnika minimum dve nekretnine, pri čemu u jednoj stanuju, a drugu iznajmljuju. To se pokazalo kao isplativa praksa, naravno, ako "imate sreće" s podstanarima.

Prema aktuelnim podacima, kako je krenula akademska godina, tako je značajno porasla i potražnja za garsonjerama, ali studenti nisu jedini koji mesečno plaćaju svoj životni prostor. To čine i pojedinci, ali i mlade porodice, koje još uvek nisu rešile ovo važno pitanje.

Da, tačno je da je jagma ogromna, te da se stanovi na određenim lokacijama izdaju bukvalno za manje od 30 minuta od momenta oglašavanja, ali isto tako - raste i konkurencija na tržištu. Sigurno ste primetili male, stare stanove, ali "skockane" - baš u svrhu iznajmljivanja, kako bi se bolje kotirali među potencijalnim zakupcima.

Trenutno je blizina fakulteta jedan od presudnih faktora, pa ne čudi što je Voždovac tako popularan (FON, FPN, Saobraćajni fakultet...). Uz njega, dobro se kotiraju Novi Beograd, Banovo brdo, zatim Bulevar Kralja Aleksandra - posebno deo oko Pravnog fakulteta, a nadomak njega je i ETF (Vukov spomenik).

Za stanodavce je važno da znaju da lokacija igra veliku ulogu u brzini izdavanja nekretnine, ali i u ceni. Mikrolokacija je još važnija, kao i kvadratura. Ipak, ako ste nasledili stan, na ove stvari ne možete uticati: tu ste, gde ste, ali možete opremiti stan tako da se brže i lakše "proda".

Garsonjere u Beogradu u ovom momentu vrede do čak 250 evra ili više, zavisno od mesta i uređenja, dok manji, jednosoban stan (bez dnevnog boravka) vredi 300, 400 evra. Tačno je da se mali stanovi često prodaju/izdaju "sami od sebe", ali postoje i neki trikovi koje možete primeniti kako biste ubrzali proces i izborili bolju cenu.

Uvek postavite fotografije

 

Oglas bez njih ne znači mnogo, a često i tera (za)kupce već u startu. Ljudi su vizuelni tipovi, vole da vide kako izgleda prostor u kojem treba da žive, a pritom da ne gube vreme ugovarajući termin za gledanje i obilaženje stana. Većina potencijalnih (za)kupaca će vam reći da ni ne uzima u obzir stan koji se izdaje, ako na sajtu nema fotografija. Ipak, važno je da one budu jasne, kvalitetne, da su kadrovi uhvaćeni prepodne, na prirodnom svetlu.

Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

Nemojte kriti mane, ali istaknite vrline

 

Svaki stan ima i jedno i drugo, i potpuno je nerealno očekivati stan bez mane, a što se više trudite da ih prikrijete - to odajete gori utisak. Svakako, prednosti su ono što ide u prvi plan: recimo, prostran dnevni boravak, velika terasa, mašina za pranje sudova, zatim klima uređaj, panoramski pogled, dobra povezanost sa ostalim delovima grada, blizina škole/vrtića/fakulteta, lekara, pijace, prodavnica.

Oslobodite se viška

 

Pre ideje o izdavanju stana najpre sagledajte situaciju, šta je to što se u njemu nalazi, a što ničemu ne služi. Nemojte ispustiti dobre zakupce zbog loše organizacije. U krajnjem slučaju angažujte službu za nošenje starog otpada na deponiju, kupite nov, povoljan nameštaj, okrečite stan. Sve to vas može koštati do 1.000 evra, a novac ćete vratiti kroz nekoliko meseci. Potom vam ostaje čist, opremljen stan koji ćete izdavati godinama. Bacite stare, dotrajale uređaje, proverite da li sve radi, unesite sve neophodne elemente. Recimo, mali šporet (za vikendicu) ili indukciona ringla ne ostavljaju najbolji utisak, jer vaš stanar tu treba da živi duži period.

Potkrovlje stan enterijer

Foto: Shutterstock

I stanodavci nude "akcije"

 

Ako se bavite ovim "biznisom", vi niste samo neko ko poseduje nekretninu, već i trgovac. Naučite da pregovarate, budite ljubazni. Recimo, mnogi su tokom pandemije "sačuvali" svoje lojalne zakupce, zato što su ih sačekali za plaćanje (usled finansijskih trzavica) ili su im "oprostili" kiriju za mesec, dva.

Ono što u startu možete da ponudite jeste "besplatan prvi mesec" (uz obavezno potpisivanje ugovora), "plaćanje depozita iz dva dela", "upola niža cena za depozit". Takođe, budući da je ta stavka mnogima glavni problem prilikom iznajmljivanja, možete je i zaobići kako biste privoleli zakupca. Umesto depozita, potpišete zapisnik o zatečenom stanju u stanu.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>