• 6
 ≫ 

Borko pravi najneobičniju kućicu na Zlataru koja se montira za 3 dana: Otkriva nam sve o gradnji ovog čuda

 ≫ 

Ulaganja su sve veća na Zlataru, a sve je više investitora i zanimljivih objekata. Borko u svojoj firmi pravi možda najenobičniju kućicu

  • 6
Kućice na Zlataru Foto: Borko Marinković/Ustupljene fotografije

Vazdušna banja, odnosno planina Zlatar postaje sve popularnija, o čemu nam svedoče i tamošnji predstavnici Turističke agencije - ove zime traži se mesto više. Tri jezera ušuškana u njenim padinama ostala su takođe top turistička destinacija poslednjih godina. Planinu posebno krase neobični objekti kojih je sve više. 

Brojni turisti, i domaći i strani prošlog leta hrlili su na Uvac i na samu planinu. To je probudilo nadu da će godinama devastiran turizam konačno da se probudi. Zbog toga su i ulaganja veća - brojni investitori žele da grade baš tamo, tako da u odnosu na period od pre deset godina slobodnih placeva skoro i da nema.

Posebno, ističu se neobične kuće i vikendice koje će vam svog zanimljivog izgleda dati dojam da ste u Alpima. Ove planinske kućice, koje su smeštene daleko od urbanog života i buke, predstavljaju savršeno mesto za beg od svakodnevnog života i za odmaranje u idiličnom ambijentu koji vam pruža osećaj mira.

A sada su dobile i "društvo" - počela je gradnja kućica koje podsećaju na objekte iz svemira. Borko Marinković, vlasnik kompanije koja gradi ove modele kuća, kaže za Telegraf Biznis da je ovo investicija koja može višestruko da se isplati. 

"Ko kupi objekat, on mu ostaje, jer može da se premesti i ponovo montira i posle tri godine. Nadamo se da ćemo ovim dodatno da pospešimo posetu i turizam na Zlataru", kaže Marinković za naš portal.

Ističe da su kućice pre namenjene luksuznom kampovanju nego stanovanju, ali da ispunjava sve uslove koji su potrebni za život, od kuhinje, kupatila dnevne i spavaće sobe.

"Trpe i 150 kilograma opterećenja po kvadratnom metru, što znači i nema ograničenja. Sneg se ne zadržava, a postavili smo izolaciju koja je bolja nego na kući - 30 odsto je bolja nego kamena vuna", objašnjava naš sagovornik i dodaje da monitiranjem ne remete prirodni sklad.

Konkretno, prvi objekat ima 47 kvadrata. Osnova je 36 kvadrata i 11 kvadrata iznosi galerija. Za izgradnju je potrebno oko tri meseca, ali demontaža i premeštanje traju tri dana.

"Objekat je montažno-demontažni, u svakom momentu može da se premesti, i nije komplikovano", kaže naš sagovornik.

Napominje da je cenu teško odrediti po kvadratu jer zavisi od lokacije gde se gradi objekat. Međutim, navodi parametre da postoji mogućnost montiranja cisterne za vodu, i kanalizaciju. Daje savet da postoji mogućnost kombinacije ugradnje solarnih ploča i plina.

"Takođe, kada se objekat pomeri, ne ostaje ništa posle njega. Nije povoljna izgdradnja ni zbog materijala, svi su prirodni, primera radi, u kupatilu ugraujemo ploče koje ne mogu da se lome niti ogrebu", navodi on.

Sve proizvede u svojoj firmi.

Kućice su idealne za tzv. glaming kampovanje, sve popularniji vid odmora među onima sa dubljim džepom. 

Iako deluje kao novotarija, ovaj koncept zapravo postoji vekovima. Korene vuče još iz 15. - 16. veka, kada su evropski i otomanski vladari za vreme pohoda spavali van svojih palata.

Tada bi za njih bili pripremani luksuzni šatori. S obzirom na to da je glamping u Srbiji još uvek u razvoju, najbliži luks kamp našoj zemlji nalazi se u Sloveniji. Mada ima i začetaka na Staroj planini i Kopaoniku.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Немања

    17. januar 2023 | 23:05

    Ако желите мир и слободу, а не да правите други Златибор или Копаоник немојте дозволити да се ролико гради на Златару, један хотел, једна продавница, једна амбуланта и неколико дрвњних кућица и то је то, остало само мир, шетња…

  • Z

    17. januar 2023 | 20:41

    Ovo po Skandinaviji ima zadnjih 20 godina!Bravo Genije,heheheh

  • Momir

    17. januar 2023 | 23:15

    Pogledajte u Đavolu ch,ima isti takvih kućica za vreme ekonomskog foruma.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>