• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Goli zidovi u Borči - 1.200 evra po kvadratu: "Pogodna za adaptaciju u garsonjeru, u procesu uknjižbe"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Borča je vremenom postala urbano gradsko naselje u Beogradu, pri čemu cene stambenih objekata i lokala neprekidno rastu...

  • 3
Borča garaža

Foto-kolaž: Google Maps, halooglasi.com/megastan.rs

Iako se nekoliko dana unazad polemiše o tome da bi sredinom godine moglo doći do pada cena u sektoru nekretnina, podaci iz 2022. koje dobijamo sada - kao presek stanja - nisu ohrabrujući za potencijalne kupce.

Naime, najskuplji stambeni kvadrat u Srbiji je prošle godine koštao 10.400 evra, a reč je o Beogradu na vodi.

Na osnovu podataka koje je, početkom marta, prikupio Republički geodetski zavod - najskuplje nekretnine se nalaze u Beogradu, a najskuplje zemljište - u Vojvodini.

Doduše, mi smo pronašli nestvarno lepo imanje u okolini Pančeva, za svega 13.500 evra. Ali, to je raritet u ovom momentu.

S druge strane, cene na evropskim i svetskim tržištima nekretnina - variraju, ali se, barem, vide pomaci u domenu renoviranja, uređenja domova i zgrada, i propisa prema visokim standardima gradnje. Tako su evropski poslanici pre nekoliko dana otvorili put za pregovore sa državama članicama EU o uvođenju obaveze da se stare zgrade - obnove.

Istovremeno, naši ljudi se svako malo žale kako je ponuda nekretnina u Srbiji ili ultra luksuzna (preskupa), ili osrednja, a skupa, ili ne zadovoljava ni osnovne kriterijume stanovanja.

Osvrnimo se na sve "popularniji trend" kod nas, a to je prodaja garaža, sa namerom da ih preuredite u stan. Iz niza razloga, ovako zidani objekat ne može da imitira prostor za stanovanje - iako može biti privremena opcija ili se može lepo preurediti, ali... Onda i cena treba da bude "simbolična".

To se, ipak, ne dešava.

Most Mihajla Pupina, Pupinov Most

Foto: Profimedia/Avalon/ Xinhua/Photoshot

Da li je kriza "poduprla" cvetanje Borče?

Posebno jedan deo naše prestonice prednjači po prodaji/izdavanju takvih vrsta nekretnina, a to je Borča, danas urbano gradsko naselje u kojem cene stambenih objekata i lokala neprekidno rastu...

Iako ima tendenciju da se razvije u IT i poslovni centar tog dela grada, Borča je svakako na periferiji, nije uređena po svim propisima urbanizma, a posebno je poražavajuća činjenica da se garaže prodaju po ceni kvadrata za skoro 1.200 evra.

To, sa druge strane, govori o tome koliko je pojačana potražnja u našem glavnom gradu; ona (in)direktno diktira cene. Od maja 2021. je krenuo ubrzani rast cena kvadrata u Borči, i to za 30 odsto.

Sve u svemu, listajući oglase, primetili smo da se pregršt garaža u Borči prodaje s namerom da se preurede u stan.

"Borča 5 ''Šopi TC'', 19m2", glasi naziv jednog oglasa. Dakle, prodaju garažu od 19 kvadrata za 22.000 evra, što znači da je cena po metru kvadratnom skoro 1.200 evra ili, tačnije, 1.158 €.

"Drinske divizije, pr/3, garaža u stambenoj zgradi iz 2010. godine; struja, voda, centralno grejanje, pogodna za adaptaciju u garsonjeru, u procesu uknjižbe", piše dalje u oglasu.

Da li biste garažu adaptirali u stan?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    16. mart 2023 | 18:47

    Nista,ti kad uknjižiš onda mi se javi.

  • jovan

    16. mart 2023 | 20:48

    Svidelo se to nama ili ne, Borca se gradi trenutno najvise i najbrze, lepo je pozicionirana gde je centar na 10,11km, a opet sa druge strane Zemun i Nbg isto toliko, a druga prednost je da je izuzetno ravan, takodje je resen problem kanalizacije, sto nije slucaj sa velikim brojem naselja, svakako neuporedivo bolje od Kaludjerice, nekih delova Mirijeva, Zeleznika itd…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>