• 4
 ≫ 

Oni su najbogatija nacija sveta, pretekli Švajcarce

 ≫ 

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara

  • 4

Amerikanci su sada najbogatija nacija na svetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku sveta postepeno "topi" bogatstvo, kao posledica zbrke oko Bregzita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Prema najnovijem "Izveštaju o globalnom bogatstvu" nemačke osiguravajuće kuće Alijanc (Allianz), prosečna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 evra (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 evra koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca.

Navedeni podaci su za 2018. godinu.

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dve trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.

U izveštaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi evra. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su građani SAD-a povećali nove uštede za 46 odsto.

Americka zastava

Foto: Pixabay

Iako su SAD zauzele prvo mesto u izveštaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa cifrom od 266.318 evra u odnosu na 227.364 evra koliko iznosi za SAD.

Međutim, nivo zaduženosti u Švajcarskoj je daleko veći nego u SAD-u zbog broja hipoteka.

I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gde ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi samo 100.370 dolara.

Generalno gledano, izveštaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine. Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvesnost oko Bregzita koja je povećala geopolitičke tenzije i "pooštravanje monetarnih uslova".

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😳😳😳

    23. septembar 2019 | 13:22

    Da to je bogastvo po stanovniku kada bi bogatasi podelili novac,a ne pisete kolko je prosek duga svakog stanovnika,samo 380 hiljada dolara,zivim i USA i gledam to bogastvo svaki dan ali mnogo vise vidim beskucnjika i siromasnih ljudi

  • Dule

    23. septembar 2019 | 13:09

    Kod nas je oko 1700 evra.

  • zoki

    23. septembar 2019 | 18:07

    1700 § mesecno trosimo i bas nas briga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>