• 18
 ≫ 

Kiseli ukus zbog cena u Beogradu: Mleko 70 dinara, čaj skoro 300, ali ova stvar "bode oči" na računu

 ≫ 

Čajevi su u beogradskim kafićima/restoranima, kao i na top lokacijama u zemlji, postali maltene "luksuz"...

  • 18
Zeleni čaj Foto: Telegraf.rs

Jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, posle kafe, sokova i raznih čajeva, jeste specifičan mača (matcha) čaj, koji se vekovima konzumira u Aziji, posebno u Japanu.

Mača je, zapravo, fino samleven zeleni čaj (camelia sinesis), koji se tradicionalno priprema na japanskim ceremonijama čaja, a kvalitetniji je i zdraviji od klasičnog zelenog čaja.

Zato mu je i cena dosta veća. Ipak, na tržištu postoji mnogo varijanti mača čaja, a kažu da se njegov kvalitet najbolje ocenjuje po boji (treba da bude jarko zelena), kao i po teksturi, ukusu.

Drugim rečima, nisu svi mača čajevi na tržištu istog kvaliteta, te tako možete naći cene koje idu od 500 dinara za 20 grama, pa do nekoliko hiljada dinara.

Inače, kako je ispijanje mača čaja ritual - obavezno se uz njega koristi i specijalna metlica od bambusa, za mešanje, čija je cena oko 2.000 dinara.

Sve u svemu, mača čaj je postao trend širom sveta, naročito poslednjih godina, a i mi smo pre skoro dve godine pisali upravo o tome, te vas ovim putem podsećamo na članak o mača čaju.

Nije tajna da je mača čaj skuplja varijanta i kada ga poručite u kafiću.

Ipak, na priloženom računu vidimo da cena i nije značajno viša u odnosu na druge obične čajeve u prestonici ili na planinama poput Zlatibora i Kopaonika.

Zeleni čaj Foto: Telegraf.rs

Takođe, ako tražite specijalno biljno mleko - računajte na dodatnih 60 do 80 dinara, barem su to cene u Beogradu, zavisno od same kafeterije/restorana i lokacije.

Recimo, u tržnom centru, u poznatom restoranu, dodatak sojinog mleka je čak 80 dinara.

Ipak, ono što na ovom računu više "bode oči", jeste naplata tzv. šota limuna, što vam niko ne napomene niti ste ga tražili.

Dakle, čaj dobijete kao na fotografiji, bez čašice sa malo limuna sa strane - on je već ubačen, verovatno kako bi ukus samog napitka bio bolji.

Svakako, iako je 5 dinara objektivno sitniš na koji niko ne obraća pažnju, kako nam je rečeno - ovde je stvar "principa".

Uzimajući u obzir cene koje vidimo, da li bi vam sa "psihološke strane" bilo bolje da je cena čaja 290 dinara, umesto 285, tj. da se šot limuna ne navodi i ne naplaćuje zasebno?

Pišite nam u komentarima.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandra

    28. januar 2023 | 09:19

    Nek pije ko hoce, ko nece, kesica kafe je toliko + mleko oko 400 din. Pravis kuci i pijes nedelju dana. Ko voli da sedne u kafic, taj voli i da plati

  • Mile

    28. januar 2023 | 08:40

    Briga me. Pijem rakiju samo.

  • Grof

    28. januar 2023 | 09:00

    Kakav bezobrazluk, da imamo more kafu bi naplaćivali 20e a i čaj bi bio tu negde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>