• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svađamo se da li jagode vrede 400 RSD, a u Francuskoj 800 grama 1.800 dinara: "Bolje kupiti 3 kilograma mesa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta gura cene napred u Francuskoj?

  • 13
Jagode,pijaca, Zemun Foto: Telegraf

Reporter Telegrafa nedavno je prisustvovao diskusiji, na temu ,,cena jagoda". Dok je jedna Beograđanka smatrala da je jeftino platila kilogram ovog voća, odnosno 400 dinara, druga joj je poručila da je to skupo iako su domaće, jer na pijaci na Starom gradu svugde koštaju 200 dinara. I dok su cene voća i povrća česta rasprava među građanima, kako biste reagovali kada biste znali da jagode u Francuskoj koštaju 1.800 dinara? I to čak ne ni kilogram!

O da, dobro ste pročitali - 800 grama jagoda u Francuskoj košta 1.800 dinara, sudeći po objavi jednog korisnika platforme X (nekadašnjeg Tvitera).

"800 grama jagoda 16 evra, bolje kupiti 3 kilograma mesa", poručio je on uz objavu fotografije jagoda.

U pitanju su "Gariguete" sorta jagoda, za koju se na jednom od portala navodi da su jedne od najranijih prolećnih i cenjene su zbog svojih izuzetnih kvaliteta ukusa.

Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Šta gura cene napred u Francuskoj?

Cene francuskog voća i povrća iz nedelje u nedelju prati nacionalna poljoprivredna organizacija FranceAgrimer na osnovu uzoraka uzetih iz 150 prodavnica širom zemlje.

Njeni nalazi pokazuju da su neki artikli od farmera, kao što su šargarepa i praziluk, skoro uvek jeftiniji od uvoza, što nije iznenađenje s obzirom na ogromnu proizvodnju i jednog i drugog u zemlji.

Francuska je drugi najveći proizvođač šargarepe u EU posle Nemačke sa oko 500.000 tona godišnje. Takođe je drugi najveći proizvođač praziluka u EU posle Belgije. Međutim, za povrće kome je potrebno više sunca konkurencija iz uvoza je jača.

Cene uvoza, pogotovo iz Španije, neorganskog francuskog paradajza i krastavca su konstantno niže od nabavke istih proizvoda od farmera.

Čak i tokom špica sezone proizvodnje paradajza, francuski paradajz košta 24% više od uvoznog.

Voće čak pati i više od nepovoljnih godišnjih doba u zemlji, nego što ono utiče na uzgoj povrća. Kako navodi portal connexionfrance, korzikanske klementine su oko 35% skuplje od uvoznih i više su izložene sezonskim oscilacijama cena, pri čemu jedan kilogram košta 4,39 evra u odnosu na 2,84 evra za uvoz.

Upravo, ovo je bio i jedan od razloga nedavnih protesta farmera, koji su pokrenuli pitanje cena hrane u zemlji. Naime, demonstranti su tražili da budu plaćeni više za svoje proizvode.

Jedan od glavnih ustupaka koje je vlada dala poljoprivrednicima u pokušaju da smiri proteste bilo je „jačanje“ zakona, koji bi trebalo da garantuje da su poljoprivrednici pošteno plaćeni od strane distributera.

Farmeri su takođe zabrinuti da, pošto francuski zakon ne ograničava strane proizvođače voća i povrća da poštuju profitne marže, oni mogu da prodaju svoje proizvode po daleko nižim cenama.

Još jedna zabrinutost francuskih farmera bila je mogućnost trgovinskog sporazuma Evropske unije sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosur.

Oni veruju da bi to moglo da dovede do talasa jeftinog voća koji bi mogao dodatno da potkopa lokalne proizvode. Konkretno, francuska proizvodnja kivija, koja se bori protiv fluktuacije cena zbog vremenskih prilika, bila bi izložena konkurenciji južnoameričkih proizvođača.

Koliko ste vi plaćali jagode? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markoni

    4. maj 2024 | 14:20

    Treba da budu i skuplje. Nije im malo da daju za torbe i suknje po 400 evra, a mnogo im je za neciju muku 400 dinara.

  • Srebrni

    4. maj 2024 | 14:13

    A u francuskoj ne 4 nego 15 puta veća plata!Namirnice su im jeftinije kao i dazbine pocevsi od struje i grejanja pa do goriva,garderobe i skoro svega ostalog,ovih 1.800 dinara je za nas 15 tak evra i to je mnogo dok za njih i klasu jagoda koju oni plaćaju nije.Nama je ovih 400 dinara mnogo vise nego njima tih 15 evra...

  • Mrki

    4. maj 2024 | 13:58

    U Smederevu ,na pijaci su 250 din. , a dnevnice berača 5000 din, plus dva obroka,ko ozbiljno radi treba mu deset berača. Teška je to para za proizvodjača,o isplativosti samo oni znaju ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>