• 0

Kina se potpuno otvara, ukida limit za strane investitore

Kina dodatno otvoriti svoj proizvodni sektor

  • 0

Kina će 2020. godine ukinuti ograničenja na vlasničke udele za strane investitore u kineskom finansijskom sektoru, godinu dana ranije nego što je planirano, izjavio je kineski premijer Li Kećijang na Svetskom ekonomskom forumu.

Li je, na letnjem forumu u severoistočnom kineskom lučkom gradu Dalijan, najavio da će Kina dodatno otvoriti svoj proizvodni sektor, uključujući i auto-industriju, i istovremeno redukovati negativnu listu za investicije, koja ograničava strana ulaganja u nekim oblastima.

- Ostvarićemo ciljano ukidanje ograničenja vlasništva za strane investitore u sferi hartija od vrednosti, fjučersa, životnog osiguranja do 2020. godine, godinu dana pre nego što je bilo predviđeno prvobitnim rasporedom za 2021 - rekao je Li.

Poruka Pekinga o ubrzanju dinamike otvaranja privrede za strane ulagače dolazi nakon dogovora između predsednika Kine i Sjedinjenih Država minulog vikenda da ponovo pokrenu trgovinske razgovore u još jednom pokušaju da postignu dogovor i okončaju tarifni rat.

Poslednjih meseci, Kina je dala dozvole mnogim stranim finansijskim firmama da osnivaju nove kompanije u kontinentalnom delu zemlje ili da prošire svoje prisustvo kroz sticanje većinskog vlasništva u domaćim mešovitim preduzećima kao što su zajednički investicioni fondovi, osiguravajuća društava i brokerske agencije.

Konstatujući da su neke zemlje preduzele mere, uključujući smanjenje kamatnih stopa, ili poslale jasne signale o kvantitativnom labavljenju, Li je naveo da Kina, međutim, neće pribeći devalvaciji nacionalne valute radi sticanja konkuretske prednosti i da će zadržati u osnovi stabilan kurs juana na razumnom i uravnoteženom nivou.

Šta je još poručio kineski premijer čitajte u našoj posebnoj vesti. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>