• 0

Farme vetrenjača niču i na zemlji i na vodi, a u naredne dve godine doći će do dramatičnog skoka

Razvoj obnovljivih izvora energije sve je brži

  • 0
Wind power station, vetrenjače za proizvodnju struje

Foto: Pixabay

Jeftina i čista energija sve više navodi vlade širom sveta da ulažu u potencijale vetra i sunca, a ove investicije ubrzaće se narednih decenija.

Progres po pitanju obnovljivih energetskih sistema je neminovan, kao i prelaz sa tradicionalnh formi poput goriva kao što su ugalj i nafta, na nove, moderne i obnovljive izvore energije poput sunca i vetra. O ovoj temi je bilo reči i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Novi podaci koji dolaze od zemalja koje sulideri u razvoju ovih tehnologija, pokazuju da su farme vetra, pogotovo one smeštene na moru, sve učestalije, a predviđa sei njihov dalji rast.

Tako zemlje poput Kine, Nemačke i Velike Britanije od obnovljivih gigavata energije imaju mnogo benefita.

Kina je najveći lider sa godišnjom proizvodnjom koja će u naredne tri godine dostići 2,8 gigavata energije dobijene iz farmi vetrenjača na moru.

Slični projekti u Nemačkoj i Velikoj Britaniji takođe hvataju zalet poslednjih godina i pokazuju projekcije za veliki skok u razvoju u naredne tri godine, dok farme vetrenjača ostalih zemalja takođe pokazuju pozitivne trendove.

Prva plutajuća farma vetrenjača u svetu se formirna je pre nekoliko godina blizu severoistočne obale Škotske, a već tada se znalo da će ova revolucionarna tehnologija omogućiti korišćenje energije vetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke