• 6
 ≫ 

Buša je iščezla iz Srbije, ali se sir opet traži: Jedno goveče košta 800 evra, da li se isplati?

 ≫ 

Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze

  • 6
buše

Foto: S.T.

Balkansko goveče ili buša, gotovo je iščezlo sa ovog podneblja, ali od nedavno ovih životinja ima i u okolini Vranja, te je sir od njihovog mleka delikates koji se mesecima unapred naručuje.

Buše je nedavno počeo da gaji Nenad Ordić, u selu Preobraženje, na desetak kilometara od Vranja.

Ordić je počeo i probnu proizvodnju atohtonog belog sira koji pravi od mleka dobijenog od krava rase buša, dodajući i mleko balkanske dugodlake koze, takođe autohtone životinje.

Čim je ovo mleko i sir, koji ukusom podseća na kajmak, ponudio kupcima usledila je takva potražnja, da on još uvek ne može da proizvede količine koje bi mogao da proda.

Imajući to u vidu Ordić je odlučio da krene u ozbiljniju i organizovaniju proizvodnju sira i mleka.

Iako je zbog pandemije virusa korona sve neizvesno, Ordić ne odustaje od ulaganja, jer sir i kiselo mleko, naročito traže oni koji su prežežali koronu, ali i ostali, pokušavajući da ojačaju svoj imunitet.

- Bez obzira što buša daje samo od tri do 3,5 litra mleka dnevno i što se teško privikava na štalski način držanja jer je reč o poludivljoj životinji, a pogotovo na mužu, odlučio sam da nabavim još četiri do pet krava ove rase.

Želim da proširim proizvodnju i podmirim potražnju mušterija za ovim mlečnim proizvodima - kaže Ordić.

Krave rase buša još uvek ima u Makedoniji, ali ih je u Srbiji veoma teško naći.

Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze.

Zato cena jednog grla buše danas dostiže cenu od 800 evra, a sir oko 600 dinara. Mleko i meso ove rase su deliktes koji traže probirljivi kupci, tako da postoji potencijal za dalji rast broja životinja u čitavoj Srbiji.

Otpornost, zdravlje, prilagođenost surovim uslovima i izražen materinski instikt glavne su karakteristike buše.

Odrasla grla retko teže više od 300 kilograma. Mleko buše ima izuzetno visok sadržaj suve materije u sebi i spečifičan odnos masnih kiselina u

mesu, što mu daje poseban kvalitet.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    21. februar 2021 | 18:46

    Sve što valja i što je autohtono Srbi su ili pokusavaju da inište jer je od 5 oktobra na ovamo u Srbiji sramota reći da si Srbin jer je to valjda seljački ili bksm ne znam šta već.Gispoda iz kruga 2 nisu Srbi oni su fensi vanzemaljci a svi ostali kompleksaši bi da budu kao oni.Buša je najizdržljivije govedo kojem ne treba čak ni štala,siavaju na otvorenom i po najjačim zimama.Mangulice bi takođe do sada izumrle u Srbjji a nije bilo entuzijasta koji su se izborili da je sačuvaju i koliko toliko upute ljude u njihov kvalitet.Plašim se i za Požegaču i Miravku šljivu,Petrivaču jabuku i razne sorte voća i povrća koje su autohtone jer ima u Lidlu i Maksiju uvozne,mnogo lepe,prskane 27 puta a seme iz labaratorije,milina,sve iste...

  • Ivan

    21. februar 2021 | 20:38

    Vredni čoveče, gospodinu Ordiću, svaka Vam čast! Samo nastavite tako!

  • Lejla

    21. februar 2021 | 18:55

    Dođi mi doveče...ne budi goveče...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>