• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna vrsta mesa nam je bila "džabe", a sada postaje luksuz: Šta nas čeka sa cenama i zalihama?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veterinari upozoravaju da još uvek ne treba očekivati "kraj" velike epidemije živine

  • 8
pileće meso Foto: Shutterstock

Ptičji grip je u celom svetu uzeo maha, a posebno u SAD, gde je lani usmrćeno čak 58 miliona ptica.

Epidemija se munjevito proširila, postavši endemska kod nekih divljih ptica koje prenose virus na živinu, tako da veterinari smatraju da "ne treba očekivati skorašnji kraj".

Ptičji grip u ovom obimu je postao celogodišnji, globalni problem koji povećava i bojazan od lošeg snabdevanja, pa i poskupljenja mesa (piletine), piše Rojters.

Više od 20 stručnjaka i farmera s kojima je britanska agencija razgovarala, kaže da učestalost virusa u divljini signalizira da poljoprivrednici moraju da posmatraju ovu bolest kao ozbiljan rizik tokom cijele godine, umesto da se fokusiraju samo na prevenciju na proleće.

Piletina kao luksuz

Epidemije ptičjeg gripa zahvatile su Severnu Ameriku, Evropu, Aziju, Afriku, a nisu uspele da ih eliminišu ni letnje vrućine... Nakon što je lani usmrćeno na desetine miliona kokošaka, cene jaja su drastično porasle, kako u svetu tako i kod nas.

Stručnjaci kažu da su za epidemije, pre svega, odgovorne divlje ptice, a svi napori američkih farmera da zaštite svoje ptice - nisu urodili plodom.

Pohovana piletina Foto: Shutterstock

Drugi najveći proizvođač jaja u SAD, Rose Acre Farms, lani je ostao bez oko 1,5 miliona kokošaka u proizvodnom pogonu u Ajovi, uprkos pravilu da se "svi koji ulaze u pogon - moraju istuširati kako bi se eliminisao virus".

I farmu u Koloradu je dva puta u roku od pola godine pogodio ovaj virus, što ih je "koštalo" više od 3 miliona pilića.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan su među zemljama koje su prošle godine zabeležile rekordne gubitke živine, a podsećamo i da je ceo svet već uveliko počeo da oseća posledice toga - pre svega, kroz povećanje cena.

Naime, cene pilećeg mesa "divljaju" i kod naših komšija - u Hrvatskoj, gde kilogram filea sada košta od 9 do čak 17 evra.

Ostaje da se vidi u kom će se smeru cene dalje kretati, ali je činjenica da već osećamo posledice globalne krize. Naime, kako nam je i sugrađanka Sanja nedavno rekla, nekada je za 1.000 dinara mogla da kupi kilogram pilećeg filea, koji je koštao 400 dinara, a sada je otišao na 700 dinara.

Telegraf Biznis je pre nekoliko dana proveravao cene piletine i svinjetine, nakon prestanka ograničenja, a ovo je rezultat:

Pilići file od jednog kilograma košta 719 dinara, pljeksavice su 569 dinara, svinjska leđa sa kostima - od 449 dinara do 646 (u zavisnosti od supermarketa), svinjska plećka je od 549 do 689 dinara, dok je svinjski kare od 799 do 999 RSD.

Pileći batak i karabatak koštaju 389 dinara po kilogramu, dok su pileće grudi 489. Junetina je najskuplja, i košta 1.099 dinara; rebra su oko 750 RSD.

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    16. februar 2023 | 09:38

    Vesti objave epidemiju, oni pobiju brze bolje živinu da nas kao zaštite i posle sledi skok cena nestašica i glad!Sve režiraju a mi kao ovce!

  • Dragan

    16. februar 2023 | 09:38

    Kako bi prodavali crve, bube, i ostalu gamad, kako da narodu nametnu veštačko meso. Ovo je tek početak šta nam se sve sprema.

  • Jole

    16. februar 2023 | 13:26

    E vala dok sam živ imacu svoje i svinja prasica i kokošaka i pilica jaganjaca...Ne pratim to vaše plašenje o nekim zarazama hranim se zdravo jedem sve što vi NE preporučujete i kažete da je loše po zdravlje. Kod lekara ne idem ali lekari dolaze kod mene i NE ZNAJU ŠTA JE DOSTA KAD SEDNU ZA STO! Bilo je onih što jedu samo biljne proizvode i nisu disali kad su jeli kulen slaninu i šunku a o pihtijama da ne govorim sve im curelo niz bradu dok su ručkali. Svi vi nazovi stručnjaci ste prvi koji blage veze o životu i zdravlju NEMATE. Žao mi je što propagirate NE ZDRAVU ISHRANU SA ZAPADA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>