U ljušturama gambora nađena svinjetina: Trgovci obmanjuju kupce lažno označenim morskim plodovima

Veliki problem postoji i sa ponudom u restoranima, i to najviše u Španiji, Finskoj, Nemačkoj i na Islandu

Foto: Pixabay

Duže vreme se na tržištu hrane polemiše o morskim plodovima, kao i kvalitetu/falsifikatima ribe, a ovaj put londonski Gardijan izveštava o "globalnoj obmani kupaca".

Kako se navodi u tekstu, nedavne 44 analize tržišta morskih plodova, koje su obuhvatile više od 9.000 uzoraka iz restorana, ribarnica i supermarketa u više od 30 država, pokazuju da je čak 36% proizvoda netačno označeno.

U brojnim studijama su korišćene relativno nove tehnike analize DNK, a fokus istraživača bio je na tržištima Kanade, SAD, Velike Britanije, Singapura, Australije i Novog Zelanda. Prilikom testiranja se ispostavilo da, recimo, uopšte nije reč o ribi zubatac, iako tako piše na etiketi.

Najviše lažno označenih morskih plodova nađeno je u Britaniji i Kanadi, čak 55 odsto, a potom slede SAD, sa 38 procenata. Ima i slučajeva da su plodovi mora označeni kao različite vrste iz istog roda.

Primera radi, u Nemačkoj je 48 odsto testiranih uzoraka školjki nosilo oznaku "kraljevske kapice", a u stvari se radilo o manje traženoj vrsti "japanskih kapica". Takođe, varalo se i na italijanskim pijacama, ali i u ribarnicama.

Tamo je utvrđeno sledeće: od 130 uzoraka fileta ajkula, čak 45 procenata je pripadalo jeftinijim i manje popularnim vrstama morskih pasa. 

Potpuno je zapanjujuća i ova informacija. Istraživanje je pokazalo da neki uzorci čak u potpunosti nisu bile vodene vrste, jer se u ljušturama kozica, koje su prodavane u Singapuru, pronalazila svinjetina. Prevara s ribom postoji već dugo i prilično je lak i isplativ posao, napominje Gardijan.

Veliki problem postoji i sa ponudom u restoranima. U jednoj studiji, koja je bila prvi veliki pokušaj ispitivanja pogrešnog označavanja u evropskim restoranima, učestvovalo je više od 100 naučnika koji su tajno sakupljali uzorke morskih plodova iz 180 objekata u 23 zemlje.

Poslali su 283 uzorka u laboratorije, zajedno sa opisom menija, datumom, cenom, nazivom restorana i adresom, a na kraju je ustanovljeno da je jedan od tri restorana imao netačan meni s morskim plodovima, i to najviše u Španiji, Finskoj, Nemačkoj i na Islandu.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)