Visoke cene menjaju tradiciju: Hrvati za praznik bez omiljenog jela - kilogram košta čak 100 evra!
Zvezda hrvatskog Badnjeg dana, bakalar, ove godine je zbog cene za mnoge postao gotovo nedostižan luksuz. Kilogram sušenog bakalara na pojedinim mestima dostiže i trocifren iznos, a na zagrebačkim pržnicama prodaje se i po 100 evra za kilogram. Takav cenovni skok naterao je deo građana da odustanu od tradicije i okrenu se znatno jeftinijim alternativama.
U ribarnicama se sve češće čuje da se bakalar preskače.
- Za Badnji dan sardelica, prava jadranska - kaže Snježana iz Zagreba za RTL Danas. Slično razmišlja i Ivan iz Splita, koji je bakalar zamenio povoljnijom varijantom: "Ovo je deseti put da kupujem. To je kao zamrznuti, ne ovaj suvi", objašnjava.
Zbog slabe potražnje, deo prodavaca odlučio je da uopšte ne nudi najskuplju varijantu. Prodavačica na ribarnici Milena Bosančić kaže da suvi bakalar više ne drži.
- Imam usoljeni i imam svež bakalar - vež je 25 evra, usoljeni 35, ali suvi je preskup, oko 100 evra. Njega ne držim jer nema prilike da ga iko kupi - kaže.
U supermarketima ipak nešto povoljnije
Iako su cene visoke, u supermarketima se sušeni bakalar može pronaći za upola manji iznos nego na tržnicama. Boris iz Splita kaže da je dobro prošao: "Po 50 ili 60 evra, ovo je 60 deka, platio sam oko 35 evra".
I dalje ima i onih koji smatraju da se, uprkos ceni, bakalar isplati.
- Bez obzira na cenu, uzeću bakalar. Ako uzmem kilo, mogu da napravim na bijanko, na brudet i ima za celu porodicu - objašnjava Marija iz Splita. Od 10 evra za smrznuti, preko 50 evra za sušeni u supermarketima, pa sve do 100 evra na tržnicama, bakalar, poznat i kao norveški smrdljivac, ove godine je postao simbol inflacije. Za razliku od ribe, cene mesa, tvrde trgovci, nisu rasle.
Mesar Dragan Nević tvrdi da su cene mesa ostale iste kao lane.
- Iste su cene kao prošle godine, ništa nije poskupelo - kaže.
Odojak i ćurka koštaju oko deset evra, a mesari čak tvrde da su pojedini proizvodi i jeftiniji nego prošle godine. Ipak, kada se sve sabere, praznična potrošačka korpa biće skuplja, što su već najavili Nezavisni hrvatski sindikati.
Sindikalci neprijatno iznenađeni
Ekonomska savetnica Nezavisnih hrvatskih sindikata Izabela Delfa Mišić kaže da su i oni primetili snažan rast cena.
- Cena bakalara dostiže i preko 70 evra po kilogramu. Znamo da to nije riba koja se lovi u Hrvatskoj, reč je o uvoznom proizvodu, pa je ovaj rast cena, s obzirom na sva poskupljenja, bio očekivan - kaže.
Ministar Šušnjar smatra da će građani, zahvaljujući vladinim merama, ipak moći da priušte prazničnu korpu.
- Vodili smo računa o svakodnevnom životu građana, ali i o predstojećim praznicima i korpi proizvoda koja nam je potrebna - kaže.
Za one kojima je 50 ili 100 evra po kilogramu previše, rešenje postoji. Silvana Lasić ističe da ponuda nije problem.
- Ima ribe već od četiri evra, sardela do deset evra, trlja, mol, kozice - zaista se danas može naći svega - kaže.
(Telegraf Biznis/Dnevno)