Ovom sektoru su prognozirali svetlu budućnost, a sada niko neće da radi, ni za 2.000 evra

Ekipa Biznisa
Vreme čitanja: oko 1 min.

U restoranima Saragose i Hueske gostima se nudi meka jagnjetina specifičnog mirisa Ternasco de Aragon, koja se smatra specijalitetom širom Španije

Foto: Shutterstock

U Španiji, najvećem proizvođaču jagnjetine u Evropskoj uniji, drastično pada proizvodnja tog mesa zbog nedostatka pastira, smanjene konzumacije mesa i nedovoljne isplativosti bavljenja ovčarstvom. Proizvodnja je lane bila 41 posto manja u odnosu na 2007. godinu, što je podatak tamošnjeg udruženja proizvođača "Pastores Grupo Cooperativo".

- Pastirima i selima preti izumiranje - kaže farmer i predsednik tog udruženja, Fran Santolaria. "Ali, mi želimo da odbranimo i sačuvamo ovaj sektor, star više od 1.000 godina", dodaje za Hinu.

"Pastores Grupo Cooperativo" okuplja 800 pastira iz 400 sela pokrajine Aragon na severoistoku Španije, piše Poslovni dnevnik. U toj regiji, naime, nastane 10 posto ukupnog mesa proizvedenog u Španiji.

U restoranima gradova poput Saragose i Hueske, gostima se nudi meka jagnjetina specifičnog mirisa Ternasco de Aragon, koja se smatra specijalitetom širom ove evropske zemlje.

Lokalni pastir Antonio Enfedake (61) uzgaja životinje od kada zna za sebe, a konkretno ovcama i njihovim mladuncima počeo je da se bavi 1980. godine, uoči ulaska Španije u EU, kada se tom sektoru prognozirala svetla budućnost.

Antonio, kojem u čuvanju 3.000 ovaca pomažu dvojica sinova, sada ne uspeva da pronađe radnike, iako im nudi mesečnu neto platu od 2.000 evra... Na tržištu, jednostavno, nema raspoloživih pastira.

- Nije to samo šetnja s ovcama. Potrebno je znanje o njima, o lekovima i hrani - kaže ovaj farmer.

Ipak, ono što je mnogima verovatno mana, jeste činjenica da pastiri nemaju godišnji odmor niti praznike, a rade po 14 sati dnevno, dok po pašnjacima šiba hladni vetar.

I sam Antonio kaže: "Ne znam da li me deca uopšte poznaju", aludirajući na druge izostanke iz kuće zbog ispaše. Pastirima je ponekad teško i da pronađu devojku, a kasnije suprugu.

Ipak, Antonijev mlađi sin (23), koji nosi isto ime, prihvatio se tog zanimanja za koje kaže da se posao "ne može naučiti unutar jedne godine".

(Telegraf Biznis)