• 0

Kolaps britanskog turoperatera "zarobio" 50.000 turista u Grčkoj

Sada je glavni prioritet vratiti ih kući

  • 0

Oko 50.000 turista ostalo je "zarobljeno" u Grckoj, uglavnom na ostrvima, zbog bankrota britanske turističke kompanije "Tomas Kuk", izjavio je danas jedan zvaničnik grčkog Ministarstva za turizam.

Turisti, uglavnom Britanci, letovali su na ostrvima Zakintos, Kos, Krf, Skijatos i Krit, rekao je grčki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

- Sada je glavni prioritet vratiti ih kući - dodao je on.

"Tomas Kuk", jedan od najstarijih britanskih turoperatera, upravljao je hotelima, odmaralištima i avio-kompanijama za 19 miliona ljudi godišnje u 16 zemalja.

Šef grčke hotelske federacije Grigoris Tasios izjavio je da će finansijski kolaps "Tomasa Kuka" biti veliki udarac za hotelijere, pošto mnogi aranžmani za odmor nisu unapred plaćeni.

Tomas Kuk

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

- Situacija je prilično teška. Ona ne pogađa samo britanske turiste, već i ljude iz drugih država - rekao je Tasios za državnu tv ERT.

- Do 15. oktobra bukirana je velika popunjenost, tako da ćemo pretrpeti gubitke u tom segmentu, takođe - naveo je Tasios. Dodao je da će se hotelijeri obratiti sudovima kako bi pokušali da naplate novac koji im duguje "Tomas Kuk".

Grčka beleži rast turističkog prometa poslednjih godina sa rekordnim brojem od 33 miliona posetilaca prošle godine. Turizam učestvuje sa približno jednom četvrtinom u grčkom bruto domaćem proizvodu.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>