• 29

Kolege, zašto?! Pitali smo stomatologe šta misle o korona taksi koju naplaćuju zubari u Beogradu

Stomatološka komora Srbije apeluje na sve svoje članove i na pacijente da se pridržavaju svih preporuka za stomatološke ordinacije

  • 29
Zubar

Foto: Pixabay

Zubari su, podsetimo, počeli da naplaćuju tzv, korona taksu, odnosno, u obaveštenjima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate stomatološke usluge zbog novonastale situacije.

Tako su pojedine stomatološke oridinacije u Beogradu, među ostalim stavkama navele i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete.

Kako su za Telegraf Biznis rekli iz Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), stomatolozi nisu imali osnova da uvećaju po tom osnovu cene svojih usluga. 

Pitali smo zatim i kolege stomatologa, da li su na ovu promenu imali pravo?

Kako su rekli za naš portal iz Stomatološka komore Srbije,  takozvana COVID taksa nije propisana od strane Stomatološke komore Srbije, kao ni od nadležnih državnih institucija.

Na to sam nam juče, podsetimo, prvi i ukazali iz NOPS. 

- Naplata bilo kakve takse nije moguća s obzirom da takva usluga nije obuhvaćena u Nomenklaturi stomatoloških usluga - rekao je za Telegraf Biznis prof.dr Vitomir Konstantinović, direktor Stomatološke komore Srbije.

Kao i za vreme vanrednog stanja tako i u trenutnoj  epidemiološkoj situaciji Stomatološka komora Srbije apeluje na sve svoje članove i na pacijente da se pridržavaju svih preporuka za stomatološke ordinacije, ističe naš sagovornik.

Zubar, obaveštenje

Ovako izgleda deo obaveštenja/Foto: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji još nije definisana kazna za ovakvu praksu, tako da i dalje ostaje na nivou preporuke.

Dodatni problem je što su naše inspekcije u ovom okolnostima "zatrpane" poslom, i što nemaju kapacita da sve kontrolišu.

Podsetimo, još pre nekoliko meseci predstavnici Kriznog štaba su naveli da ćemo morati svi da nađemo način da se zajedno borimo sa korona virusom i njegovim efektima. U tom smislu, epidemiolog Predrag Kon je naveo da svaki poslodavac mora da obezbedi svoje radnike i svoje radno mesto ili u suprotnom, da se jednostavno zatvori.

- Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima i on problem i svi mi zajedno. Posebno ti radnici. On mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom.. . Mislim da je to logično - istako je tada Kon.

(V.B-Lj.R.)

 

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    Iz komentara zubara zaključio sam da kad pacijent uđe, prvo opere ruke sa litrom alkohola, zatim potroši pakovanje gela za dezinfekciju, a onda mu zubar da n95 masku, obuče skafander pa to sve isto zubar sebi. Naravno sve se baci nakon jednog pacijenta i eto zašto to košta 1700 din. Dosta bre više kukanja, teško većini pa teško i vama. Litrom alkohola možete danima da trljate stolicu i ruke i ta litra košta 250 din. Maske ste i ovako koristili, kao i često vizire koji nisu jednokratni jer ja moj na poslu nosim već više meseci. Dizanjem cene sigurno nećete povećati broj pacijenata koji je logično trenutno manji iz više razloga...

  • 12345

    Sve ih po zatvarati i debelo kazniti

  • Radovan

    1700 dinara po musteriji puta 20 da udje dnevno, eto lepih 300 evra na dan, a da menjate mantile, vizire i sve ostalo, svaki put, to da vam verujemo na rec. Brzo biste shvatili sta je isplativo, pa nismo od juce 😀 Bilo bi udjes a on vec obucen, i odma ti kaze, evo sad sam se bas obukao 😉

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke