• 1

Ekonomski oporavak prevazišao očekivanja NBS, inflacija ostaje niska i stabilna

Najjači efekti pandemije su se kod nas, kao i u većem delu sveta, osetili u drugom tromesečju

  • 1
ekonomija rast istrazivanje Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije zadržala je projekciju iz maja da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine realno biti niži za 1,5 posto, ali ne isključuje mogućnost da bi pad BDP-a mogao da bude manji jer ima pozitivnih kretanja koja upućuju na to.

Za narednu godinu, NBS predviđa privredni rast od oko 6,0 procenata, piše u avgustovskom Izveštaju o inflaciji centralne banke.

U dokumentu se navodi da je - ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu - prevazišao očekivanja NBS, i da dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne signale da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo da bude i manje od projektovanog.

Međutim, zbog ponovnog globalnog širenja virusa korona, koje za posledicu može imati sporiji oporavak svetske ekonomije i eksterne tražnje, NBS je odlučila da ostane pri majskoj projekciji BDP-a.

Najjači efekti pandemije osetili su se u drugom tromesečju, kada je ekonomska aktivnost smanjena za 6,5 posto na međugodišnjem nivou, što je bolje od naših očekivanja predstavljenih u majskom izdanju Izveštaja o inflaciji, napominje NBS.

Srbija grafikon rasta novac pare Za narednu godinu, NBS predviđa privredni rast od oko 6 odsto / Foto: Shutterstock

Kažu i da su pravovremene i koordinirane mere Vlade i NBS sprečile veći pad ekonomske aktivnosti u početnoj fazi pandemije.

Prema rečima guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, u nastavku godine se očekuje dalji ekonomski oporavak, potpomognut donetim i najavljenim dodatnim merama Vlade i NBS. Cilj je, dodaje, da se povoljnim uslovima finansiranja privrede i stanovništva stimuliše privredni rast i očuva povoljna srednjoročna perspektiva zemlje.

Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i u narednom periodu, a prema avgustovskoj centralnoj projekciji NBS, potrošačke cene će nastaviti da se kreću u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja do kraja 2021. godine.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    19. avgust 2020 | 12:50

    Ma sjajno nam ide,drzavna kasa 2.6 milijarde u minusu,pad BDP u drugom kvartalu za 6.5%,pad prosecne plate...ma najbolji smo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>