• 4

Svetska ekonomija je na ivici: Jedan faktor gura je ka litici

Postoje tri ključne sfere na koje se treba fokusirati

  • 4
Biznis, ekonomija, svet, finansijska kriza, koronavirus Foto: Shutterstock

Globalna poslovna zajednica upozorila je da su zemljama G20 potrebne hitne reforme kako bi ublažile uticaj pandemije koronavirusa na globalnu ekonomiju, koja pati od najgore krize u veku.

Poslovna grupa od dvadeset (B20), koji predstavlja preduzeća u svim zemljama G20 u različitim ekonomskim sektorima, objavila je svoju listu preporuka u 25 tačaka za predstojeći samit G20. Virtuelni samit, čiji je domaćin ove godine Saudijska Arabija, održaće se od 21. do 22. novembra.

- Globalna ekonomija je u najgorem stanju u jednom veku. Dok je pandemija Covid-19 gurnula ekonomiju preko litice, mnoge su je nezgode dovele do same ivice - rekao je Yousef Al-Benyan, predsedavajući B20 i saudijski biznismen, u uvodnoj reči.

Dodao je da će se ekonomija, međutim, oporaviti tokom narednih nekoliko godina, „negativni rizici ostaju povećani“ zbog postojećih trgovinskih i geopolitičkih tenzija, kao i niskog rasta produktivnosti i rastuće nejednakosti, između ostalih faktora. Grupa kaže da „smele i zajedničke akcije G20“ mogu ubrzati oporavak. U njemu su predstavljene tri ključne sfere na koje treba fokusirati - osnaživanje ljudi, uključujući smanjenje rodnih razlika, zaštitu planete i oblikovanje novih granica.

Kako pandemija može „prekrajati mapu svetske trgovine“, dovodeći u opasnost globalne lance proizvodnje i snabdevanja, B20 je naglasio da je neophodan razvoj trgovinske i investicione saradnje. U svojoj izjavi, grupa je pozvala lidere G20 da povuku protekcionizam i podrže otvorena tržišta i blisko sarađuju sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) kako bi sproveli „pravilnik kako bi se obezbedili ravnopravni uslovi na globalnom nivou“.

Poziv dolazi kada su dve najveće svetske ekonomije - obe članice G20 - SAD i Kina, upletene u uzavreli trgovinski i politički sukob. Taj se sukob nedavno pojačao u tehnološkoj sferi, pri čemu SAD prete zabranom popularnih kineskih aplikacija i sankcionišu kineske kompanije poput Huaveja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. oktobar 2020 | 20:28

    PANDEMIJA JE SVET KOSTALA DO SADA VISE OD 2 SVETSKA RATA I SIGURNO JE DA SU POTREBNE HITNE REFORME DA NEBI DOSLO DO EKONOMSKE PROPASTI -HAOSA-RATA!!!

  • 1111

    5. oktobar 2020 | 21:49

    Chim izglasaju da svetska banka odpishe dugove prolazi i korona i sve bude kao pre. I za par god kad amerika opet bankrotira pojavice se opet neka glupost da se opet odpishu dugovi.

  • Aki

    6. oktobar 2020 | 03:00

    "korona" polako ali sigurno radi posao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>