• 3

Večera u restoranu odlazi u zaborav, gurmani angažuju personalne kuvare i spremni su dobro da plate

Kejti Simons se ovim poslom bavi već osam godina, a firma joj je u Čikagu. Njena "specijalnost" je spremanje hrane za porodice koje živi užurbanim tempom ili moraju da vode računa o tome šta jedu

  • 3
kuvar, spremanje hrane, kuvanje, suši

Foto: Pixabay

Potreba za ličnim kuvarom raste, kako se sve više potrošača odlučuje da jede kod kuće tokom pandemije korona virusa, umesto u restoranima.

Očekuje se da će virus uzrokovati da restorani ove godine izgube 240 milijardi dolara, prema procenama Nacionalnog udruženja restorana. Karantin je učinio da mnogi Amerikanci provode više vremena jedući kod kuće, bilo da je to dostava hrane iz restorana, kuvanje ili "umeće" ličnog kuvara.

To je potvrdio i Brajan Driskol, suosnivač kompanije iz Arizone, "Driscoll Cuisine & Cocktail Concepts", za obuku personalnih kuvara. Udruženje ovih "majstora" iz SAD procenjuje da u toj zemlji radi između 5.000 i 6.000 personalnih kuvara.

Ovaj tip kuvara poseduje svoja preduzeća, za razliku od privatnih kuvara, koji su zaposleni u određenom domaćinstvu. Ovo je ključna razlika među njima: ako želite "privatnog kuvara", morate biti spremni da ga dobro platite, jer mu je to jedini posao; personalni šef "obilazi" nekoliko porodica nedeljno, kojima sprema obroke.

Industrija personalnih kuvara počela je da napreduje pre više decenija, jer su ljudi želeli da im neko "sa strane" sprema hranu. Više faktora je uticalo na to: mrzovolja, nedostatak vremena, manjak veština za kuvanje, napet tempo života i rada. Takođe, kuvari bi najčešće bili angažovani tokom nekih proslava.

Oni bogatiji, zaposlili bi personalnog kuvara, kao što imaju, na primer, kućnu pomoćnicu. Pandemija je dodatno ubrzala ovaj trend, jer su restorani širom sveta bili zatvoreni, a čak i sada kada nisu u mnogim zemljama - ljudi su skeptični da odlaze u njih i dele prostor sa "strancima".

Kuvanje

Foto: Pixabay.com

Prema anketi, kažu klijenti, iako mogu biti sigurni sa kim sede za stolom, ne mogu da garantuju ko sedi za susednim stolovima i da li je potencijalni prenosilac zaraze. Ne žele da se osećaju nelagodno za večerom, pa su stoga vrhunska kulinarska jela "prebacili" na svoju kućnu adresu, ali im je bila potrebna "pomoć" za to.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti povezali su ručavanje u restoranima sa većim rizikom od obolevanja od kovida-19, iako je Nacionalno udruženje restorana osporilo nalaze. Međutim, odlazak u restorane više nije isto iskustvo. Broj obroka je smanjen, kao i kapacitet gostiju, a svi radnici nose maske sve vreme.

U SAD nije dozvoljeno da za jednim stolom u restoranu sedi više od šest osoba, pa tako ostaju razočarani oni klijenti koji žele da proslave godišnjicu nekog važnog događaja ili rođendan.

Personalni kuvari se posebno traže pred praznike i neke važne datume, bilo na ličnom ili nacionalnom nivou. Kejti Simons se ovim poslom bavi već osam godina, a firma joj je u Čikagu. Njena "specijalnost" je spremanje hrane za porodice koje živi užurbanim tempom ili moraju da vode računa o tome šta jedu. Ipak, i obim njenog poslovanja je bio prepolovljen kada je nastupila pandemija.

Kaže da nisu nju klijenti odbijali toliko, koliko je zahteva ona morala da odbije, jer deli životni prostor sa osobom koja spada u rizičnu grupu. Pandemija je u SAD, kao i generalno, pokrenula stravičnu ekonomsku krizu, stopa nezaposlenosti u toj zemlji, u septembru, bila je 7,9%, a BDP je od aprila do juna opao za 31,4%.

Iako ovi podaci govore da mnogi neće biti u mogućnosti da angažuju ličnog kuvara, stručnjaci kažu da su troškovi za ovu uslugu vrlo slični troškovima restoranske usluge. Na primer, večera koja podrazumeva 5 jela i vino u paru sa tim, košta 250 USD po osobi.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Д

    Ја ћу ипак и даље у ресторан.

  • Bebita

    Najbolje svoje ruke skuvaju,umese,cuvaju decu a ne tudje. Mnoge zene rade. Pa vikendom skuvaju nekoliko jela za nedelju dana. Kada dodju s posla rucaju,posvete se deci,i tako svaki radni dan a neradni potpuno se posvete deci. Tako je najbolji rezutat,naravno ako ti je porofica na I mestu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke