• 1
 ≫ 

Nisu mogli da nađu dobitnika Nobelove nagrade, komšije ga tražile u 2h ujutru da mu jave

 ≫ 

Nagrada je vredna oko milion evra, a zasluge idu Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, najviše zato što su od njihovih izuma koristi imali i prodavci, i kupci, i poreski obveznici iz celog sveta

  • 1

Kako smo već pisali, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Pol Milgrom i Robert Vilson, sa Univerziteta Stenford.

Nagrađeni su za rad na aukcijskim modelima, kako sa teorijske strane, tako i kada je reč o novim aukcijskim formatima.

Nagrada je vredna oko milion evra, a zasluge idu njima dvojici, najviše zato što su od njihovih izuma koristi imali i prodavci, i kupci, i poreski obveznici iz celog sveta.

Ono što je, međutim, zanimljivo, jeste da jednog od njih, Pola Milgroma, nisu mogli da pronađu da mu jave da je postao Nobelovac, pa su ga komšije, među kojima je drugi dobitnik nagrade, tražile po zgradi u 2 ujutru.

Vilson mu je, naime, uporno kucao na vrata usred noći, dok ga nije probudio, a onda je rekao: "Hteo bi da znaš za nagradu... Pokušali su da te nađu, ali nisu uspeli. Nisu imali tvoj broj telefona, pa smo im dali", rekao je Vilson zajedno sa suprugom, dok je stajao u mraku ispred Milgromovih vrata.

Milgrom je samo kratko odgovorio: "Vau, ok...". Obećao je Vilsonovoj ženi da će se javiti na telefon, kada ga budu zvali da mu kažu da je dobio Nobelovu nagradu.

Milgrom je artikulisao opštiju teoriju aukcija koja omogućava aukciju i robe koja ima privatnu vrednost koja se razlikuje od kupca do kupca.

Video: Anketa: Ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine? Navedite jedno njegovo delo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raapucin

    13. oktobar 2020 | 10:09

    U principu sve nagrade dobijaju amerikanci englezi i tako slicno, i eventualno nadju nekog nesretnika ili nesretnicu iz indije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>