• 70

Pčelari upozoravaju: U Srbiju uvezen sumnjiv med iz Ukrajine, i do šest puta jeftiniji od našeg

, Telegraf Biznis

Kontaktirali i ukrajinski pčelarski savez

  • 70
med, tegla meda priroda

Foto: Pixabay

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) tvrdi da je u našu zemlju ušao pčelinji med iz Ukrajine po ceni od 1,15 evra za kilogram.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS, objašnjava za Telegraf Biznis da je ova informacija tačna, da ima sve detalje oko uvoza, ali da ih neće sve javno objavljivati.

- Mi ne tvrdimo da sa ovim medom nešto sigurno nije u redu, ali izražavamo veliku sumnju da jeste. Zaista je neverovatno poverovati da u vreme kada meda na planeti nigde nema zbog loše godine, pčelinji med može da se prodaje po ovoj ceni, koja je od dva, pa i do šest puta manja od trenutne tržišne cene meda. Potrošačima poručujemo, pamet u glavu kad kupujete med - kaže on.

Pčelari pozivaju nadležne da dobro provere kvalitet ovog meda u našim i stranim laboratorijama, da naši potrošači ne bi jeli nešto što nije med, u slučaju da ovaj med nije ispravan.

- Imamo i razloga da sumnjamo. Nakon što smo ovu informaciju objavili na Fejsbuku, javio se pčelar Denis Fadejev iz Ukrajine sa informacijom da se med u Ukrajini otkupljuje po ceni od 1,4 evra, a eto taj isti med se kod nas izvozi po ceni od 1,15 evra, koja je niža od otkupne, što je ekonomski nemoguće - kaže Živadinović.

NOVI SAD PČELE REPICA KOŠNICE

U SRbiji med košta do 6 puta više, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kontaktirali su i ukrajinski pčelarski savez.

- I oni su nam rekli da je trenutna otkupna cena 1,4 evra, a prosečna izvozna 1,6 evra, pa i oni smatraju da tu nešto nije u redu. Na deklaraciji tog meda piše samo da je med, ne i koja vrsta meda. Za sada je ušao jedan šleper iz Ukrajine, sve se više uvozi i med iz Moldavije koje košta nešto iznad dva evra, pa je opet nerealno jeftin - objašnjava on za Telegraf Biznis.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Кастор

    Шта се ваља иза брда...

  • Cistac NS

    Ministar poljoprivrede da podnese ostavku.

  • Avatar

    Da nema uvoza, nas med bi bio 20-30e po kilogramu, jer pcelari ne bi imali racuna da ga jeftinije prodaju. Jer skupa je proizvodnja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke