• 9

"Ona će otići na porodiljsko": Žene u Srbiji su slabije plaćene, a obrazovanije od muškaraca

Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku koji, između ostalog, navodi da u našoj zemlji radi 360 hiljada više muškaraca nego žena

 • 9
business woman

Foto: Freepik.com

Republički zavod za statistiku je izneo podatke da u Srbiji ima 180.000 više žena nego muškaraca, ali da se one teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i imaju manju platu od muških kolega.

Jaz među polovima, posebno u poslovnom domenu, dublji je otkako je nastupila pandemija - ne samo kod nas, već i u svetu. Žene su bile prve "na udaru", kada su firme donosile odluke da smanje broj zaposlenih zbog krize.

Zanimljivo je da su žene u Srbiji, ne samo brojnije, već i obrazovanije od muškaraca. Prošle godine na fakultet je upisano 33.000 više devojaka, a takođe je, u poređenju s muškarcima, diplomiralo skoro 8.000 više pripadnica lepšeg pola.

Ipak, u Srbiji radi 360.000 više muškaraca nego žena. Oni primaju i 8,8 odsto veće zarade u odnosu na svoje koleginice. Da bi žena nadoknadila tu razliku u primanjima, morala bi da radi 35 dodatnih dana godišnje.

U svetu je situacija manje-više ista. U korporativnoj Americi su razlike čak i izraženije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti kod nas, Brankica Janković, navela da je "ne iznenađuju podaci istraživanja, jer se kao poverenica kroz praksu susreće sa žalbama žena koje se i najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja".

Kažu da je u glavama poslodavaca i dalje istao misao: "Ta žena će otići na porodiljsko odsustvo". Jankovićeva dalje objašnjava i da ženu koja traži posao - poslodavac ne može da pita da li je udata, da li ima ili planira decu.

- To nije ni od kakvog značaja za obavljanje posla. Meni je besmisleno da mladu ženu od 25, 26 godina pitate da li planira porodicu i bebu. Mnogi poslodavci su naučili da ne smeju da postavljaju to pitanje - ocenjuje ona i dodaje da su žene u bolje plaćenim strukama - u manjini.

sastanak

Foto: Freepik.com

- Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su slabije plaćena, recimo, zdravstvo, socijalna zaštita. Videli smo koliko su te delatnosti bitne, i nadam se da će se ta zanimanja u budućnosti mnogo više ceniti. Nadam se da ćemo dobiti jedan balans, jer nigde rodni disbalans nije dobar, ni u kom zanimanju - ocenjuje poverenica.

Govoreći o zapošljavanju, navodi da imamo veliki rodni jaz, naročito u kategoriji žena koje imaju više od 55 godina. Među njima, samo 40 procenata radi.

- Mnogo je teže naći posao već posle 45 godine, jer neki poslodavci vas doživljavaju kao starije radnike, a ne kao ljude koji su upravo u periodu života kad mogu da daju svoj maksimum - ocenjuje Jankovićeva.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Djole

  Pa valjda taj privatnik ima pravo da plati nekoga koliko on hoće a ne neko da mu priča koliko će kome plata da bude. A kome ne odgovara uvek može otkaz da da. Isto tako kao sto kukate i pišete svaki drugi dan o ovoj temi može se reći i suprotno. Da su muškarci diskriminisani u nekim oblastima gde ima mnogo više žena od muškaraca. Šta ćemo sa tim? Tu je sve ok i tu je sve kako treba da bude? U državnim firmama neka plata bude svima ista pa moze dalje da se prica. Ne možete žene gurati svuda. Kao što je Vucko napravio dodatna ministarstva da bi bilo 50-50. Kod mene na poslu da dodje direktor i kaže evo sada će i žene da rade ovde za mašinama i da bude ista plata isto sve. Mislim da bi se skoro svi žalili. To je na primeru kod mene žena nema sta tu radi niti može da digne niti da potegne. Stalno bi trebao tu neko oko nje da bude. I šta neko treba da radi 2posla da bi ona primala platu?

  0
  1

  Podelite komentar

 • Mitar Tarabić

  Aman ljudi dokle više ove dezinformacije? Imam 32 godine radnog staža i promenio sam 6 firmi privatnih i državnih. Ni u jednoj od njih nije platu određivao neki seksista muškarac već akt o sistematizaciji radnih mesta. Ni u jednoj sistematizaciji radnih mesta nije a ni danas nema polne odrednice. Na istom radnom mestu radnici/službenici su isto plaćeni bez obzira šta nose u gaćama! Šta više u većini ovih firmi većina rukovodilaca su bile žene pa na osonvu tog i imale veće plate od ostalih. Čak ni u vojsci ( u istoj radio 5 godina ) žene nisu bile manje plaćene na istom radnom mestu od muškaraca a bilo ih je i na rukovodećim mestma. Možda negde na "zapadu" platu određuje nečije diskreciono pravo, ovde u zemlji Srbiji platu određuje sistematizacija radnih mesta akta u vezi nje. Ni u jednoj sistematizaciji nisam pronašao da piše kog pola treba koji radnik da bude.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Oki

  Davite vise jel racunate i ove fakultete od petka do srede.....da ima sposobnih zena ima al fizicki tesko...i nikada neki poslovi nece biti za zene al ajde kod nas kao moze....

  3
  4

  Podelite komentar

Google preporuke