• 0

Ko treba da ima nadzor nad sistemom e-faktura?

Zakon o elektronskom fakturisanju treba da stupi na snagu 1. januara 2022. godine

  • 0
fakture

Foto: Pixabay

Računovodstvena komora Srbije zatražila je danas da Poreska uprava ima nadzor nad sistemom elektronskih faktura, a ne, kako kažu, eUprava.

Zakon o elektronskom fakturisanju treba da stupi na snagu 1. januara 2022. godine, a Snežana Mitrović iz Računovodstvene komore Srbije kaže da bi ga trebalo izmeniti tako da Poreska uprava bude nosilac sistema e-faktura, kao što je nosilac sofvtera objedinjene naplate.

Na okruglom stolu na temu "Pravna (ne)sigurnost u radu poreskih obvezika u Srbiji" u organizaciji Računovodstvene komore Srbije i Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije, Mitrović je navela da u tom poslu mogu da učestvuju i IT stručnjaci iz eUprave koji su učestvovali i u izradi softvera za objedinjenu naplatu.

"To je primer dobre saradnje dve uprave, ali nije logično da Zakon o elektronskom fakturisanju kreira Ministarstvo finansija i delegira nadležnosti za sistem e-faktura eUpravi", kaže Mitrović.

Slobodan Mićić iz Racunovodstvene komore Srbije kaže i da je nelogična kaznena politika predviđena zakonom.

Naveo je da je kazna za privrednika koji ne izda e-fakturu od 200.000 do dva miliona dinara, a da je problem to što za poverljivost infomacija nema nikave kaznene odredbe za informacionog posrednika.

"Sve informacije o svim elektronskim dokumentima prelaze preko informacionog posrednika, oni će doći u dodir sa svim poverljivim informacijama. Mislim da postoji velika opasnost od trgovine poverljivim informacijama. Nema odgovornosti za to", rekao je Mićić.

Kaže da tako za informacionog posrednika nema odgvornosti, a ima odgovornosti za privrednika koji ničim nije oštetio državu.

Smatra da bi taj posrednik zato trebalo da bude Poreska uprava preko koje će ići svi ti podaci. Naveo je i da je mogao da se predivdi i duži rok za primenu zakona.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke