• 0

Kafa iz kesice ili flašice: Koliko kofeina, zapravo, ima u njima? Tržište instant napitaka cveta

Treba istaći da su cene kafenih napitaka uglavnom niže od onih "regularnih", što umnogome zavisi i od vrste kafe, sastava, proizvođača

  • 0
kafa

Foto: Freepik

Mnogima omiljeni napitak - kafa, vremenom je "evoluirao", na razne načine: samo zrno je kvalitetnije, više je vrsta kafe, više kafeterija i bogatija je ponuda u objektima, ali primećujemo i neke druge promene.

Da li ste uvideli koliko je uznapredovalo tržište kafa iz kesice? I ne samo iz kesice, već i kafenih napitaka koji se mogu kupiti u flašicama i čašama, od oko 200 do 300 ml, a uglavnom se nalaze u većim supermarketima.

Stoje u frižiderima, pored mlečnih proizvoda, i idealno su rešenje ako žurite, nemate vremena da sednete u kafić, ili vam je "falila" kafa za poneti, a niste mogli da dođete do nje u prethodnom periodu.

Takođe, treba istaći da su cene kafenih napitaka uglavnom niže od onih "regularnih", što umnogome zavisi i od vrste kafe, sastava, proizvođača. Isto tako, nije pogrešno reći "kafeni napitak" ili piće na bazi kafe, jer je često diskutabilno koliko, zapravo, kafe ima u ovim "trendi" ambalažama.

Kafa iz kesice

Danas na tržištu, posebno inostranom, možemo naći razne ovakve, instant varijante: od klasične, do kafe late ili kapućina; bilo da je reč o ledenim kafama (ice coffee) ili onima koje se piju tople - ovo tržište cveta. Prednost je što vam uglavnom ne treba mleko, kao dodatak, jer je kafenoj bazi već dodato mleko u prahu.

S druge strane, pitanje koliko kafe iz kesice zadovoljavaju ukus istinskih ljubitelja kafe - koji žele intenzivan ukus, ali i onih koji biraju šta jedu/piju. Potrošači su, generalno, slabije edukovani kada je reč o instant proizvodima bilo koje vrste, a ove informacije bi mogle da vam koriste.

kafa

Foto: Freepik

Kafe iz kesice mogu da sadrže glukozni sirup, hidrogenizovano kokosovo ulje, svakako određeni procenat kafe i ekstrakt kafe - procenat zavisi od proizvođača, potom, obrano mleko u prahu, šećer, stabilizatore (E340ii, E452i), mlečne proteine, so, emulgator (E471), sredstvo protiv zgrudnjavanja (E551), arome.

Kod najpopularnijih brendova kafe nalazimo procente ekstrakta kafe (u kesicama), u proseku, od 18 do 25 odsto. Instant kafa je često zastupljena u procentu od blizu 10 odsto ili 15%, 22%. Slađe varijante, sa dodacima poput kokosa ili banane, obično sadrže manji udeo ekstrakta kafe - oko 5 procenata.

Cena: od 18 dinara pa naviše koštaju ovakve varijante kafe, a kesica "obične" kafe ima oko 2 grama; takođe, verzije kao što su late, makijato, ajs kafa ili kapućino, koštaju do 40 dinara. Možete naći i pakovanja od, recimo, osam takvih kesica - i ona su nešto ekonomičnija.

Kafa iz čaše/flašice

Još praktičnije rešenje za ljubitelje kafe i sličnih napitaka, jesu one koje se "služe" u čašama, odnosno flašicama. Takvi proizvodi se uvek čuvaju u frižideru, i po pravilu - piju odmah.

Kod njih je sastav nešto izmenjen, jer sadrže pavlaku, punomasno mleko, karamelizovani šećerni sirup, regulator kiselosti (natrijum fosfat), zatim zgušnjivače (guar guma, karagenan), kukuruzni skrob. Svakako, u sastavu su šećer, so, arome i ekstrakt kafe - ali on može biti u dosta niskom procentu, od 1,15 odsto.

Kod nekih drugih sličnih proizvoda, pak, ekstrakt kafe može iznositi 32%, odnosno sadržati 14 mg ili čak 36 mg na 100 grama proizvoda. Ovakvi napici se čuvaju na temperaturi od +2°C do +8°C.

Cena: kafeni napici u čaši ili flašici koštaju od 100 i nešto dinara, pa do 200-300 dinara; takođe, sve zavisi da li se pakuju u plastične ili staklene flašice, kog su brenda i sastava, a na cenu dosta utiče i sam naziv napitka.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke