• 21

"Nismo bili u Srbiji godinu i po dana, ovo je diskriminacija": Šta se dešava s radnicima na Malti?

Srbija se i dalje nalazi na crvenoj listi Malte

  • 21
malta avion

Foto: Shutterstock

Radnici koji su iz Srbije otišli da rade na Malti, već godinu i po dana nisu bili kod kuće. Zbog mnogima nejasnih procedura, otežane su i posete njihovih porodica. A na sve to pre nekoliko dana, više od 30 putnika nije moglo da poleti sa niškog aerodroma ka Malti.

Razloga je nekoliko, a kako saznajemo, procedure su te koje bi trebalo da reše trenutno stanje. Prvo, da nas Malta stavi na njihovu listu jer, podsetimo, Srbija se i dalje nalazi na crvenoj listi Malte zbog visoke stope zaraznosti od kovida. Ono što komplikuje jeste i činjenica da ta država priznaje samo sopstveni sertifikat za vakcinaciju.

Problem ulaska ka Srbiji

 

Zbog toga su mnogi naši radnici pisali peticije i istakli da je odluka "diskriminatorska", i pozivaju vlasti Malte da revidiraju odluku i da i Srbiju stave na amber listu. Osim naših, u istom sosu su i makedonski državljani. I jedni i drugi tvrde da ne mogu da viđaju svoje porodice zbog ograničenja.

Više od 50 zemalja je na zelenoj listi, što omogućava putovanje na Maltu bez potrebe za karantinom po povratku, ali Srbija i Severna Makedonija su više puta izostavljene. Odluka je naterala hiljade onih koji ovde žive i rade da pokrenu peticiju koja će argumentovati ono što govore. Gotovo 5.000 njih potpisalo je apel već prvih dana. Peticija se nalazi OVDE.

Srbi na Malti

Foto: Facebook/Srbi na malti

Trenutno, radnici koji ulaze u Srbiju sa Malte moraju da budu u karantinu 14 dana, što se mnogima ne isplati. Postoji mogućnost da urade PCR, ali na kraju gube volju.

- Ko još ima novca da plati odmor i da 14 dana bude u karantinu. Frustrirajuće je što imamo i EU pasoš, i vakcine, i možemo da putujemo u Nemačku na primer, a tamo ne - kaže nam M.B. koja radi na Malti već nekoliko godina. Ono što je obećavajuće jeste da bi prvog jula sve trebalo da se reši.

- Navodno od 1.7. moći ćemo da putujemo bez karantina mi koji smo se vakcinisali - navodi ona.

Problem odlaska na Maltu

 

Da bi ušao neko iz Srbije na Maltu, mora da ima "povod", radnu dozvolu, svadbu i sl. A kao što smo gore naveli, priznaju samo svoj papir.

Iako su imali serfitikat o vakcinaciji izdat na Malti, što je uslov da srpski državljani uđu u ovu zemlju, više od 30 putnika, kako neki od njih javili našem portalu, nije moglo da poleti. Avio-kompanija je procenila u tom trenutku, pretpostavka je, da putnici koji su vraćeni nisu imali sva potrebna dokumenta. 

Malteška regulitiva očigledno nije najjasnija, ali se uplitanjem drugih institucija situacija samo pronlogirala, jer odluku o poletanju nije doneo aerodrom kao takav, već granična policija ili avio-kompanija, odnosno agencija preko koje su putnici išli.

Najkraće, kada budemo na njihovoj listi, onda će biti dovoljan samo PCR testa, a trenutno nekoliko njih prolazi "na sreću".

- Lakše mi je da dođem u Srbiju i vidim svoje, nego da oni dolaze kod mene. Takva je trenutno situacija - kaže nam D. L. koji radi na Malti, a roditelji žive u Prokuplju. Ističe da je važno što u Srbiju može da se uđe, pa makar i pod ovim uslovima trenutno, a da to je karantnin na adresi koja se prijavi. 

Inače, od 4. juna krenuli su avioni lau kost kompanije za Maltu. Tamošnji mediji prenose izjavu malteške ministarke zdravlja da "Malta redovno vrši procenu epidemiološke situacije u različitim zemljama. Do poslednje procene, uprkos poboljšanjima poslednjih nedelja, stopa zaraze i u Srbiji i u Severnoj Makedoniji i dalje je na višem nivou od onoga što bismo smatrali za listu amber - rekla je ona.

Prema grubim procenama više od 15.000 državljana Srbije i Makedonije radi na Malti. 

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    22. jun 2021 | 15:05

    Tražili ste, gledajte. Svuda je bolje i lepše nego u Srbiji pa sad uživajte u tim rajevima. Ne smarajte nas.

  • Stojko

    22. jun 2021 | 16:09

    Info iz prve ruke.... sa Malte se u Srbiju ulazi bez problema sa potvrdom o vakcinaciji sa Malte ili PCR testom. Na malteskom aerodromu, ako imate srpski pasos, nijo vas nista ne pita i ne trazi nikakvu dokumentaciju. Prosao proceduru i sve je jednostqvno. U povratku na Maltu, akobtamo radite i vakcinisani ste na Malti, opet nema problema.

  • Čeda

    22. jun 2021 | 15:50

    Da mi je Srbija pružila sličnu zaradu sigurno ne bi otišao. Nije Malta država gde mogu da se zarade neke pare, ali lepo se živi, mediteranska klima, cene malo jače nego kod nas. Može da uštedi 500-600€ mesečno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>