• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savić: U Beogradu na vodi prodato 7.000 stanova, kvadrat i od 3.300 evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada je reč o cenama kvadrata u naselju, ocenio je da postoji fama da su stanovi tu samo skupi

  • 0
stan, novac, evri, pare Foto: Shutterstock

U naselju Beograd na vodi useljeno je 17 zgrada, a još 23 su blizu useljenja ili u raznim fazama izgradnje, izjavio je za Tanjug direktor prodaje u Beogradu na vodi Milovan Savić i dodao da je useljeno više od 3.000 i prodato oko 7.000 stanova, što je prema njegovim rečima premašilo početna očekivanja.

- Kada je projekat krenuo 2015. godine, nismo očekivali da ćemo izgraditi ovoliki broj kvadrata ovako brzo. Plan kao plan postoji od prvog dana i on uključuje da se na ovom prostoru od 100 hektara izgradi oko dva miliona kvadrata, ali ovako brzu gradnju nismo očekivali - rekao je on.

Kada je reč o cenama kvadrata u naselju, ocenio je da postoji fama da su stanovi tu samo skupi i naveo da u Beogradu na vodi ima i stanova po ceni od 3.300 i 3.400 evra po kvadratu bez poreza na dodatu vrednost.

- To su početne cene i imamo veliki izbor stanova po tim cenama, među kojima su neki relativno skoro useljivi. Istina je da imamo i stanove po ceni većoj od 5.000 i 7.000 evra, dok su stanovi u kuli Beograd kao najreprezentativnijem objektu i do 10.000 evra, ali ako govorimo o prosečnoj ceni stana, ona se kreće od 3.400 evra pa naviše - naveo je Savić.

Ogromna većina stanova kupuje se kešom, a kreditnih kupaca je tek oko šest do sedam odsto, s tim što se, kako ističe sagovornik Tanjuga, keš kupcima omogućava da nekretnine plate kroz više rata u roku od tri do tri i po godine.

U naselju se godišnje proda oko 1.500 stanova, prosečan kupac dolazi da kupi stan u trenutku kada počinje njegova gradnja, pa se sada prodaju stanovi koji se završavaju 2027. godine.

Kupci se, navode u Beogradu na vodi, odlučuju da kupuju stanove u ovom naselju zato što je projekat osmišljen do detalja, pa se u njemu nalaze i parkovi, šetališta, promenada, mesta za šoping i drugo.

- Gradiće se ili se već grade vrtići, škole, kulturni sadržaji. Sve je to Beograd na vodi. Naravno važan deo je i zelenilo. Beograd na vodi ima velike zgrade, ali 40 odsto ukupnog broja kvadrata je pod raznom vrstom zelenila - istakao je on.

Ove godine se završava veliki broj zgrada niz Savsku ulicu, istakao je Savić i najavio da će se neposredno uz hotel Bristol, čije je otvaranje planirano tokom ove godine, graditi zgrada koja će biti tzv. brendirani tip stanovanja, što je novi trend u svetu a zaživeće i kod nas.

Govoreći o tome kakvo se stanje na tržištu nekretnina može očekivati u narednom periodu, Savić je rekao Tanjugu da o tome može da govori samo sa stanovišta Beograda na vodi i istakao da se kada je reč o novogradnji, četiri od pet stanova skupljih od 3.000 evra po kvadratu, proda upravo u ovom naselju.

- Sa te strane, Beograd na vodi diktira i trendove kako stanovanja, tako i cena. Iz našeg iskustva, a prodajemo 1.500 stanova godišnje, mogu da kažem da nema nikakvog zastoja tržišta. Naše tržište je konstantno, čak i raste i imamo planove da raste, naročito do 2027. i do Ekspa, kada se planira novo povećanje cena i u ovom projektu - naveo je on.

Najskuplji stan prodat u Srbiji u 2023. godini je bio površine 383 metara kvadratnih u Beogradu na vodi po ceni od 2.601.888 evra, a najskuplja cena po kvadratu postignuta je u istom kompleksu od 11.475 evra, objavio je ovog meseca Republički geodetski zavod.

Podaci RGZ sa tržišta nepokretnosti za 2023. pokazuju da je u Srbiji došlo do stabilizacije i smirivanja na tržištu nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa.

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>