• 0

Tramp gotovo očajno: Dolar je bolji od bitkoina

Tramp pokušava da stavi do znanja da je dolar pouzdaniji od bilo koje alternative

  • 0
bitkoin Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp oštro je kritikovao rastuću popularnost kripto-valuta i zahtevao regulativu za bitkoin i fejsbukovu libru.

Kako je rekao, digitalna sredstva samo olakšavaju ilegalne aktivnosti i napravljena su od mehura, za razliku, naravno, od "pouzdanog" američkog dolara.

Tramp je na Tviteru kritikovao upotrebu alternativnih platnih sistema, uključujući bitkoin, i nedavno predstavljenu libru. Predsednik veruje da "imaju malo pouzdanosti".

- Nisam obožavatelj bitkoina i drugih kripto-valuta koje nisu novac, a čija je vrednost veoma volatilna i bazirana na mehuru - rekao je on.

Neregulisano kripto- tržište može olakšati nezakonito ponašanje, uključujući trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti.

Američka javnost i globalna zajednica, tvrdi predsednik, trebalo bi umesto toga da koriste "pouzdan" američki dolar.

-č Ako Fejbuk i druge kompanije žele da postanu banka, one moraju da traže novu Bankarsku povelju i da postanu predmet svih bankarskih propisa, baš kao i druge banke, i nacionalne i međunarodne - rekao je.

Trampov pokušaj da ojača imidž američkog dolara kao jedine vredne rezervne valute razumljiv je usred globalne volje za alternativama, nezavisno od raspoloženja Vašingtona.

Imajući u vidu privlačnost takvih transakcija, većina vlada pokušava da reguliše kripto valute kako bi izbegla nekontrolisani protok kapitala, ali je Vašington postao posebno oprezan kada je reč o namerama Fejsbuka da lansira sopstvenu valutu - libru - sledeće godine kako bi olakšao finansijska plaćanja preko svoje platforme.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>