• 0

Porastao broj žena osnivača startapa: Najbolji resurs za budućnost su inženjeri i inovatori

Oko 50 odsto osnivača su mladi od 30 do 39 godina, dok su 20 odsto osnivača osobe ženskog pola

  • 0
nenad popović, ministar inovacija

Foto: Telegraf.rs

"Najbolji resurs koji Srbija ima za budućnost su inženjeri i inovatori. U prethodnih šest godina u našoj zemlji je otvoreno 25 regionalnih inovativnih startap centara, a prema informacijama, broj inovativnih startap kompanija je preko 400", istakao je Nenad Popović, ministar bez portofelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj na otvaranju konferencije o startap preduzetništvu "Stani na crtu".

Kako navodi ministar, oko 64 procenata startapova su u oblasti razvoja IT softvera, a oko 15 procenata u oblasti razvoja hardvera, dok se oko 50 procenata proizvoda plasira na tržište Evropske unije, a oko 40 procenata na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je naveo ministar, prema inostranim istraživanjima, broj startapova u Srbiji je porastao u prethodne tri godine, a beleži se još jedan zanimljiv podatak.

- Oko 50 odsto osnivača su mladi od 30 do 39 godina, 20 procenata osnivača su osobe ženskog pola - ističe Popović.

Ministar pojašnjava da je pre šest godina procenat ženske populacije bio manji od četiri odsto.

Najveći izazov, finansiranje

Preko 93 procenata startapova finansira se iz sopstvenog budžeta, dok oko 65 procenata startapova kao najveći izazov vide finansiranje, ističe ministar.

- Ono što jeste izazov su ozbiljnija finansiranja koja prelaze nekoliko miliona evra, a koja su veoma važna za rast startapova. Uglavnom je to finansiranje dolazilo iz inostranstva, nadamo se da ćemo imati mogućnost da govorimo i o ovom finansiranju od strane učesnika srpskog inovacionog ekosistema - naveo je Popović.

Srbija na globalnoj platformi o startapima

Vlada Srbije potpisala je ugovorom sa kompanijom "Deal room" iz Holandije koja čini najpoznatiju globalnu bazu podataka o startapima.

- Početak rada očekujemo u narednih mesec, mesec i po dana. Domaćim startapima biće omogućeno da dele informacije o svom poslovanju i povećaju vidljivost kod investitora, poslovnih partnera i sutra kod potencijalnih klijenata - objašnjava ministar koji dodaje da će ovaj ugovor biti značajan i za sam domaći ekosistem, pružajući mu bolju vidljivost i uvid u globalni ekosistem.

Prema Evropskom inovacionom score board-u za 2022. godinu, Srbija beleži konstantan rast inovacionog indeksa od 2015. godine.

- Stopa rasta koju oni ocenjuju od 15,6 odsto je mnogo veća od proseka zemalja EU koji je iznosio 9,9 odsto. Ovaj rezultat Srbiju postavlja kao jednu od lidera u Evropi u oblasti inovacija i istaknuto je da se naša zemlja posebno ističe u ulaganju inovacija koje nisu vezane za istraživanje i razvoj već za inovacije proizvoda - pojašnjava ministar Popović.

- Srbija ima niži prihod po glavi stanovnika u odnosu na evropske razvijene zemlje, ali zato ima privredu koja mnogo brže raste - dodaje.

Inženjerski kadar u Srbiji među pet najboljih u svetu

Prema ocenama startapa Genome, Srbija je dobila čistu desetku za rast investicija i devetku za rast ukupnog broja startap kompanija.

- Inženjerski kadar u Srbiji ocenili su kao pet najboljih u svetu - ističe ministar.

Kako dalje navodi, vrednost ekosistema u Beogradu i Novom Sadu, ocenili su na 677 miliona dolara, a kao dva ključna elementa u razvoju startap ekosistema i veliku šansu, vide za blokčejn i gejming sektor.

- Gejming sektor je po njima zabeležio neverovatan godišnji rast od startne pozicije od 87 miliona dolara, a ukupna vrednost procenjena je na 200 miliona - dodaje Popović.

Ministar je naveo i da jak startap ekosistem dolazi kao rezultat okruženja u kom startapi mogu nesmetano da funkcionišu.

- Vlada je zajedno sa učesnicima inovacionog procesa i startap ekosistema u Srbiji donela Strategiju razvoja startap ekosistema do 2025. godine.

Jačanje inovacionih kapaciteta

Prema ocenama mnogih, u Evropi nedostaje blizu milion inženjera.

- Ranije smo imali nezaposlene inženjere, danas nemamo više dovoljan broj inženjera - istakao je Popović savetujući sve da se okrenu inežnjerstvu i inovacijama.

Ukazao je i na problem sa kojim se ne suočava samo Srbija, već i cela Evropa, a tiče se akvizicije dobrih startapa najviše od strane američkih kompanija.

Zato se i u Evropskoj uniji radi na tome da se za sledeće dve godine pripreme veliki investicioni fondovi koji bi bili usmereni na fianansiranje dela startapa.

Na konferenciji će biti reči i o jačanju inovacionih kapaciteta Srbije i regiona, kao i investiranju u startap kompanije, a biće predstavljeni i primeri uspešnih praksi u polju inovacija.

Cilj konferencije je međusobno povezivanje startap preduzeća i budućih preduzetnika i investitora, razmena informacija, pokretanje novih ili unapređenje postojećih biznisa, kao i jačanje veza između preduzetnika i timova sa investitorima i institucijama.

Video: Šta je pokazao startap skener, kakva je naša scena?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>