• 3
 ≫ 

Ako imate jedno od ovih zanimanja, otimaće se o vas u Srbiji

 ≫ 

Sa porastom broja oglasa za posao, povećao se za skoro tri odsto i broj kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije

  • 3

Na tržištu rada u Srbiji su u osam meseci 2019. godine i dalje bili najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci, dok je kao i prethodne godine, najteže bilo doći do frizera, kuvara, zidara i stolara, govore rezultati analize sajta poslovi.infostud.com.

U istom periodu, registrovan je 17-procentni porast broja oglasa na tom sajtu, pošto je po isteku avgusta 2019. godine bilo objavljeno 32.402 raspisanih radnih mesta u odnosu na 27.689 aktivnih oglasa u prvih osam meseci 2018. godine, navodi se u saopštenju Infostuda.

Sa porastom broja oglasa za posao, povećao se za skoro tri odsto i broj kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, te je u prvih osam meseci ove godine konkurisalo preko 172.000 kandidata. Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnike. U IT oblasti najtraženiji su bili: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer i PHP Developer.

S druge strane, najtraženije pozicije van IT oblasti su bile: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, telefonski operater i administrativni radnik. Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme je i dalje najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar, mesar, pekar), građevine (armirač, zidar ) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar).

Srednja stručna sprema je, kako pokazuje analiza, i dalje traženija, jer su je poslodavci tražili za više od polovine ukupnog broja raspisanih oglasa za posao. S druge strane, za svega 11 odsto poslova bio je neophodan završen fakultet ili master, a za 35 odsto poslova visoka škola.

Ponovo je, kako je ocenjeno, zabeleženo neslaganje u ponudi i potražnji kroz stručnu spremu kandidata koji su konkurisali na ponuđene poslove, tako da su u potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa srednjom stručnom spremom.

Video: Radio sa dečjim igračkama, a onda se obogatio na popravkama vibratora

(Teegraf Biznis/Infostud)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    15. oktobar 2019 | 11:52

    Pravi majstori su vec otisli iz Srbije, ostali priuceni, deru kozu sa ledja, a nemaju pojma...

  • JO

    15. oktobar 2019 | 12:07

    Nemam to zanimanje ali imam 24 cm. Otimaju se na kvadrat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>