• 10
 ≫ 

"Da li da napustim posao u hladnoj Nemačkoj i preselim se u toplu Španiju?" Ovako su je savetovali

 ≫ 

Ekonomska velesila Evrope mnogim strancima je "omiljena lokacija" u potrazi sa poslom, ali je istovremeno činjenica da nije sve u novcu i visokom standardu... Mnogi građani Srbije imaju dilemu

  • 10
Plaža, laptop, poslovna žena Foto: Shutterstock

Gastarbajterima Nemačka decenijama unazad nudi dobre uslove za život i rad, što je ključni razlog za napuštanje rodnih država sa Balkana. Tek po neko "zaluta" na Mediteran, ali većina građana Srbije posao traži u zapadnim zemljama poput Nemačke, Austrije, Švajcarske, ili na severu Evrope.

Nasuprot njima su neke ne tako jake, a opet dominantne države poput Španije, Italije, Portugala. Prva u nizu takođe broji priličan broj naših gastarbajtera, posebno kada je letnja sezona. Mada, u tom periodu svakako je više interesenata za Hrvatsku, Sloveniju ili Crnu Goru.

Sve u svemu, Španija je za mnoge "raj na zemlji": dobra klima, zabava, sijesta, srdačni ljudi, prelepi gradovi, more, plaže... Ali, druga strana medalje je poljuljana ekonomija, koja je dodatno narušena tokom 2020. Isti je slučaj i sa Italijom, ako ih poredimo sa Nemačkom ili Austrijom.

Ipak, kako nije sve u novcu i visokom standardu, neki radnici s ovih prostora imaju dilemu. Ne prija svima mentalitet "hladnog Zapada" i teško se priviknu na kulturu i navike zemalja kao što je Nemačka. Cene dobre zarade i poštovanje od strane poslodavca, ali kažu da za života steknu malo prijatelja i da "život nije kao kod nas", misleći na provod, zabavu, uživanje, opuštanje.

Španija nam je u tom pogledu zasigurno sličnija.

Nedavno je jedna korisnica Tvitera podelili post sledeće sadržine: "A sad ozbiljno pitanje za tviteraše: Imam mogućnost da se iz Nemačke selim za Španiju. Začkoljica, selili bismo se 30 km od Granade. Sad sam u dilemi: Da li da napustim sve (posao, grad gde sam jako dugo, malo prijatelja i pre svega ružno vreme) i da odem? Mišljenja?".

tvit - španija, nemačka Printskrin: Twitter

Usledili su razni komentari. Ljudima sa naših prostora uglavnom više prija španski mentalitet. "Idi. Ko god živi u Španiji, ništa mi loše nije rekao", jedno je od mišljenja podeljeno ispod ovog posta na popularnoj društvenoj mreži. S druge strane, tviteraši su saglasni da Španiji ekonomija možda nije "jača strana".

Bilo je i onih koji nikako ne bi napustili Nemačku zbog ove mediteranske zemlje, osim ako nisu u poznim godinama (u penziji) ili nemaju značajnu ušteđevinu. Činjenica je, zapravo, da dosta Engleza, Nemaca ili Skandinavaca naseljava toplije krajeve i to iz dva razloga: zbog lepe klime i jeftinijeg načina života.

Kakve su zarade u ovim zemljama?

Kao i svuda, i u tim zemljama penzije su dosta manje od plata, a standard je isti za sve. Stoga se nemačkim ili britanskim najstarijim građanima više "isplati" da ostatak života provedu na Mediteranu. Naravno, i to je izbor nekolicine, mada trend jača iz godine u godinu.

"Nije Španija što se tiče posla neka obećana zemlja. Tamo idu penzioneri iz Nemačke, da žive i uživaju u blagodetima tople klime. Situacija sa poslom se menja, a teško je naći drugi posao. Jedino ako je ponuda baš neodoljiva, ali zbog klime je ok ići na odmor", još jedan je u moru komentara.

Prema aktuelnim podacima sajta Numbeo, prosečna mesečna neto plata u Nemačkoj iznosi oko 2.460 evra, dok je ona u Španiji na nivou od oko 1.320 evra. U tom smislu, Švajcarska se svakako bolje kotira od Nemačke, ali su i troškovi života mnogo skuplji. Numbeo je stavlja na prvo mesto, sa iznosom od oko 5.280 evra.

Ibica Ibica / Foto: Pixabay.com

Italija se kotira bolje od Španije, i u toj zemlji prosečna neto zarada na mesečnom planu vredi oko 1.430 evra. U Ujedinjenom Kraljevstvu je na nivou od 2.249 evra, dok u Austriji i Francuskoj iznosi 2.000, odnosno 2.250 evra.

Digitalni nomadi vole sunce i more

Ako radite kao frilenser, odnosno imate zaradu u odnosu na svoj rad i učinak, onda vam nije mnogo važno gde ste. "Dilema: Španija ili Nemačka" - ne muči samo naše ljude, i drugi stranci se pitaju isto. Prema istraživanju budgetyourtrip.com, nedelja u Španiji, kada ste turista, može vas čak koštati više nego u Nemačkoj.

S druge strane, ističe se da su cene smeštaja niže u ovom "mediteranskom biseru". Nije lako utvrditi troškove, jer svaki stranac zarađuje drugačije, ima druge navike, rashode, potrebe. Možda najznačajnija stavka jesu hrana i stan. Evo kakva je situacija vezana za iznajmljivanje nekretnine.

Time se takođe detaljno pozabavio Numbeo: stan sa jednom sobom, u centru, u Španiji u proseku košta 650 evra mesečno, a veći stanovi su oko 1.000 evra. S druge strane, nekretnine za izdavanje, van središta grada, u proseku su jeftinije 150 do 250 evra.

Govoreći o Nemačkoj, pominje se prosečna cena manjeg stana u centru po ceni od 730 evra, odnosno 550 evra van jezgra grada. Stan koji ima tri sobe, biće vam naplaćen optimalno 1.400 evra, ako je u centru. Imajte u vidu da su ovo prosečne cene - mnogo toga zavisi od tipa stana, uređenosti, ulice, konkretne lokacije i tome slično.

Prodavnica, supermarket, kupac, devojka, maska Foto: Shutterstock

Treba dodati i da ručak za dvoje, u restoranu srednjeg ranga, u Nemačkoj košta oko 50 evra, a u Španiji 10 evra manje. Evo i nekoliko cena osnovnih namirnica:

Španija

1. Litar mleka - 0.79 evra

2. Paket jaja od 12 komada - 1.87 evra

3. Pileći file (1 kg) - 6 evra

4. Hleb od pola kile - 1 evro

5. Voće - u proseku 1.5 evra po kilogramu

Nemačka

1. Litar mleka - 0.87 evra

2. Paket jaja od 12 komada - 2.25 evra

3. Pileći file (1 kg) - 7 evra

4. Hleb od pola kile - 1,33 evra

5. Voće - u proseku 2 evra po kilogramu

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • España

    24. maj 2021 | 11:03

    Živim u Španiji, tačnije u Valensiji već 15 godina i mogu da kažem da je to moj dom odakle nikada neću otići. Ako vam je cilj zarada i da ceo život štedite da bi dizali spratove i lavove u Srbiji - zaboravite. Žena i ja zarađujemo prosečno, kao svaka prosečna španska porodica, deca su već velika, sada studiraju ali rade i neke part time posliće, što je ovde normalno. Ali - nema neizvesnosti, tenzije, nervoze, zajedljivosti, ljubomore, ko koliko ima, kakva ti je kuća u Srbiji, koliko si spratova podigao... Družimo se sa Špancima i sa jednom divnom porodicom iz Subotice, i meni je to smisao života - da budem ispunjen, zadovoljan, bez tenzije i nervoze, u gradu gde imam sve - mir, sunce, more, vesele i nasmejane ljude, pozitivu, čist vazduh, zelenilo na sve strane, plaža i pre svega - poštovanje. Ovde ni ne znam ko je na vlasti, ko je kakav političar, niti to većinu ljudi zanima. Život je kratak da bi lomili kičmu u Nemačkoj, spavali kao u štenari i odricali se svega da bi se u Srbiji nekome dokazivali i pravili kuće u kojima niko neće živeti, a da vas Nemci gledaju kao nižu rasu, koji god posao da radite.

  • ulm

    24. maj 2021 | 16:19

    Ako znas spanski idi i probaj ako ne znas sedi tu gde si vec jezik polomio jer i ovde u nemackoj sto bolje jezik pricas bolji posao mozes da nadjes a ti posle petnaest godina izgleda da ces u spaniji toalete da cistis sa poznavanjem spanskog jezika.

  • Mikiii

    24. maj 2021 | 13:55

    Moje iskustvo u Spaniji nije bilo dobro. Ja sam.ziveo godinu dana u Barceloni,doduse bez papirai stvarno mi je bilo tesko. Najveci problem mi je bio sto nisam mogao stan da iznajmim nego samo sobu u kojoj sam ziveo sa suprugom. Naravno,kozda se samo ja nisam naajbolje snasao,ali nije bilo lako cak imam posao koji nije "svakidasnji",i dobio sam dobru ponudu za posao,ali bez papira nisam mogao tu da pocnem da radim. Eto,meni nije bilo dobro iskustvo,vratio sam se u Srbiju. Snasao sam se bolje,i imam bolju platu nego sto bih imao u Spaniji. U Srbiji su manji troskovi. I dalje radim preko ali mesec/mesec. Pa je sad bolje nego pre. Ali sam srecan sto sam probao,svako neka proba da se ne bi kajao jer nije nista probao da napravi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>