• 0
 ≫ 

Majkrosoft i radnici nemaju isti stav o radu od kuće: Ko je u pravu?

 ≫ 

Kompanija saopštava da je "vreme saradnje, koje su zaposleni proveli sa drugim grupama, opalo za oko 25% u odnosu na nivoe pre pandemije"

  • 0
rad od kuće

Foto: Freepik

Tehnološki div Majkrosoft je stava da rad od kuće utiče na manjak produktivnosti, i prema njegovoj nedavno objavljenoj studiji - ovakva vrsta rada ljude ne čini boljim radnicima.

"Rad od kuće, zapravo, dovodi do slabije komunikacije i saradnje među timovima, što bi moglo da utiče na produktivnost i inovacije", kažu iz kompanije.

Inače, rad na daljinu se toliko odomaćio otkako je počela pandemija, da će zasigurno potrajati još neko vreme. Mnogim radnicima se ta ideja dopada, ali šefovima baš i ne.

Studija Majkrosofta objavljena je u magazinu "Nature Human Behaviour", a u njoj je učestvovala čak 61.000 zaposlenih. Podaci su pokazali da je saradnja među zaposlenima postala više statična, te da su ljudi izolovaniji.

Manje su komunicirali s kolegama van svojih organizacijskih jedinica, a pao je i udeo sinhronizovane komunikacije u stvarnom vremenu, poput sastanaka i poziva. Podsećamo, iz Epla takođe poručuju da rad na daljinu nema smisao na duže staze.

Majkrosoft saopštava da je "vreme saradnje, koje su zaposleni proveli sa drugim grupama, opalo za oko 25% u odnosu na nivoe pre pandemije". Dalje navode da efekti koje su otkrili imaju potencijal da utiču na sposobnost radnika da prikupljaju i dele nove informacije među grupama.

Paralelno s tim, došlo je do povećanja asinhrone komunikacije, uključujući mejl, SMS, kalendare i instant poruke. Sinhrona komunikacija, koja obuhvata telefonske i video pozive i sastanake uživo, drastično je opala.

Otkako je krenula svetska kovida kriza, broj radnika na daljinu samo se uvećavao. Studija je pokazala da se povećao i prosečan broj sati koliko je zaposleni radio, na nedeljnom planu. Tačnije, i ranije smo pisali da radnik, u proseku, firmi "pokloni" čak 9 sati nedeljno.

Nasuprot ovom istraživanju Majkrosofta, zaposleni su u odvojenoj studiji rekli da je njihov osećaj uključenosti i podrške od strane menadžera uvek visok i da se ne osećaju  manje produktivno nego pre.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>