• 0

Tri od pet radnika nije zadovoljno platom, i to najpre u ovim profesijama: Kako je u Srbiji?

Ipak, plata se povećava u mnogim sektorima u pojedinim zemljama, gde je "borba" za radnu snagu

  • 0
nastavnica, škola

Foto: Freepik

Troje od pet profesionalnih radnika je nezadovoljno svojom platom, pokazuje nova studija. Sajt za zapošljavanje CV-Library je saopštio da je njegovo istraživanje sprovedeno na 1.500 zaposlenih pokazalo da su advokati, nastavnici i novi diplomci oni koji su najviše razočarani svojim platama.

Ovo je priča koja nam dolazi iz Velike Britanije, a nasuprot tome, u SAD je sve veća "borba" za talente, pa tako čak i pravnici početnici imaju ogromne zarade.

Ipak, u Britaniji, nešto više od polovine ispitanika reklo je da nikada nisu pokušali da pregovaraju o većoj zaradi, uprkos tome što nisu bili zadovoljni time koliko zarađuju.

Jedan od razloga zašto su ćutali je svakako bio strah od gubitka posla, ili da ne izgledaju previše "nametljivo", dok su pojedini naveli da ne znaju kako da pregovaraju.

S tim u vezi, ove metode vam mogu biti korisne ako želite da se izborite za bolje prihode, ali da ne ugrozite svoju poziciju.

Sajt CV-Library navodi da se plata povećava u mnogim sektorima, jer se firme bore da zaposle osoblje, posebno u ugostiteljstvu, marketingu i računarstvu. Ta promena se već odražava i na tržište rada u 2022. godini, sa porastom prosečnih plata u 16 ​​sektora ovog januar.

Izvršni direktor CV-Library, Li Bigins, rekao je sledeće: "Kada je pandemija prvi put udarila, preduzeća su držala svu moć i konkurencija za vrhunska radna mesta bila je jača nego ikad. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, videli smo da se ova moć pomera nazad u korist kandidata".

Kaže i da povećanje plata, koje je primetno u Britaniji iz godine u godinu u mnogim industrijama, potvrđuje malopre rečeno.

- Kandidati bi trebalo da se osećaju sposobnim da pregovaraju o plati bez straha da će izgubiti uzbudljivu priliku - rekao je Bigins u nastavku.

posao, laptop

Foto: Freepik

Podsećamo, prosečna neto plata u Srbiji iznosila je 66.048 dinara u oktobru 2021. godine, pri čemu je medijalna neto zarada za isti mesec iznosila 50.000 dinara. To znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Od 1. januara ove godine na snagu je stupilo povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, tako da minimalac sada prelazi 35.000 dinara, tačnije, iznosi 35.012 dinara.

Pišite nam i u komentarima na kojim ste pozicijama, u kojim industrijama i da li ste zadovoljni uslovima rada i samom zaradom.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>