• 2

"Kad nešto želiš da bude urađeno, poveri ga ženi": Gde su naše žene lideri, kako im pomoći?

Danijela veruje da se uspeh žena ne meri isključivo uspešnom karijerom, već količinom uspeha u bilo čemu čime je ona odlučila da se bavi

  • 2
Danijela Golić, osnivač Samit žena lidera Foto: Samit žena lidera/Goran Paucanović

Žensko preduzetništvo konačno je postalo važno na svim agendama velikih konferencija, a forumi imaju posebnu misiju u osnaživanju preduzetnica.

Danijela Golić, i sama u preduzetničkim vodama, osnovala je Samit žena lidera koji se upravo održao po treći put na Fruškoj Gori. Danijela veruje da se uspeh žena ne meri isključivo uspešnom karijerom, već količinom uspeha u bilo čemu čime je ona odlučila da se bavi.

U intervjuu za Telegraf Biznis govori o ženskom preduzetništvu ali i podršci koje sve one mogu da nađu.

Ovogodišnji događaj je bila prilika da se žene u biznisu upoznaju sa novim trendovima u poslovanju, pronađu inspirciju za svoje nove poduhvate i na tom putu međusobno povežu.

"Mi žene lideri imamo pravo, a i obavezu da uklonimo naše unutrašnje barijere, jer onog momenta kada uspemo da ih uklonimo, naši rezultati će biti takvi da ruše sve spoljašnje barijere. Samit žena lidera će sve naše buduće aktivnosti usmeriti na to da osnažimo naša uverenja - da umemo, da možemo i da zaslužujemo više", kaže  Golić.

  • Žene u regionu su i dalje u nezavidnom položaju, kako ih osnažiti, koje su to glavne poruke sa ovog Samita?

- Žene su vredne, veoma pouzdane i temeljne u radu. Ono što je ženama povereno da urade, one će završiti po svaku cenu. Jedan od panela na ovom Samitu je bio posvećen muškarcima, podelili su sa nama svoja iskustva u radu sa ženama i svaki od njih je bio saglasan sa tim da za saradnike radije bira žene nego muškarce: „Kad nešto želiš da bude urađeno, poveri ga ženi“ – reči su jednog od učesnika ovog panela.

Najvažnija poruka ovog, kao i svakog „Samita žena lidera“ jeste da je povezivanje i međusobna podrška od presudnog značaja za napredovanje žena. Od prvog Samita koji je održan pre tri godine, pa do danas, bile smo svedoci mnogih poznanstava koja su rezultirala novim poslovnim saradnjama i to nam daje entuzijazam da nastavimo i dalje ovim putem.

  • Koje su najveće barijere sa kojima se žene u regionu suočavaju?

- Barijera ima više vrsta – spoljašnjih, ali i onih unutrašnjih. U svom uvodnom izlaganju na Samitu osvrnula sam se na ove dve barijere i njihov značaj. Na spoljašnje barijere možemo da utičemo na dugoročnom planu i to se odnosi na bolji status žena u kompanijama – ravnopravnost između polova je ključna ne samo kod nas, nego i u ostalim zemljama u regionu.

Ono što možemo da menjamo već danas jesu unutrašnje barijere koje svaka od nas ima, a koje se stvaraju od najranijeg doba, još u detinjstvu. Koliko puta ste samo čuli „trčiš kao devojčica“ ili „lepo se ponašaj, ti si devojčica“? To su predrasude koje su duboko ukorenjene u našem sistemu vrednosti i prave nam barijere koje nas ograničavaju da verujemo u sebe, da verujemo da možemo mnogo više od onoga što smo i same zamislile.

  • Šta biste lično voleli da vidite do sledećeg samita?

- Volela bih da na sledećem Samitu pričamo o uspešno realizovanim projektima koji su rezultat baš rada platforme „Samita žena lidera“. Već sada, nakon tri godine rada, u razgovoru sa nekim polaznicama našeg mentorskog programa, možemo da vidimo šta su sve postigle i gde ih je dovela saradnja sa „Samitom žena lidera“.

Takvih uspešnih priča već ima dosta, ali volela bih da ih je još više jer to je i cilj našeg rada i naš osnovni motiv.

  • Osim što je prilika da pronađu svoju inspiraciju, Samit otkriva i nove trendove, da li možete da podelite sa nama tri trenda koja nam dolaze u poslovanju?

- Ove godine na Samitu smo predstavili svoju NFT kolekciju „Future is now“ - PRVU u svetu kolekciju čija vrednost počiva na umrežavanju, edukaciji i mentorstvu, upravo svemu onome čime se mi i bavimo u Samitu žena lidera. Samim tim smo i učesnice u postavljanju trendova u poslovanju, što nas čini veoma ponosnim. NFT je za većinu učesnica Samita bio nepoznanica, a posle panela i predavanja na ovu temu, mnoge od njih su odlučile da svoje poslovanje prošire u ovom smeru.

Osim neverovatno vrednih informacija, na ovom Samitu su sve učesnice postale i vlasnice tokena iz ove kolekcije, što ih čini pionirima u novim pravcima poslovanja. Sigurna sam da će naše polaznice svoja saznanja o NFT-u i token koji su dobile, iskoristiti na najbolji mogući način.

Od ostalih trendova izdvojila bih pokretanje projekata koji se bave podrškom preduzetnicama. Veoma me raduje što su kompanije prepoznale potencijal u ovim ženama.

Takođe, inovativni sistemi finansiranja kao što je anđeosko finansiranje koje je bilo i veoma zapažena tema ovogodišnjeg Samita – kod nas predstavlja novi trend iako je u svetu to prisutno već duže vreme. Ponosna sam na činjenicu da smo ovu temu pokrenule i proširile znanje o ovakvom načinu finansiranja.

  • Ispostavilo da se da su žene preduzetnice na primer u lošijem položaju od zaposlenih žena kada je u pitanju porodiljsko... moje pitanje je šta je to što bi trebalo sistemski da se radi kako bismo svi imali poslovno okruženje koje će biti oaza za preduzetnice?

- Preduzetnice su izuzetno važan segment poslovnog sveta, one su odvažne žene koje su karijeru uzele u svoje ruke i same se bore sa neizvesnostima i izazovima koje donosi preduzetništvo.

Već duže vreme postoji udruženje koje se bavi ovom temom i nadam se da će sistem u najkraćem roku ovaj problem sagledati na pravi način i omogućiti preduzetnicama da prevaziđu sve izazove koje im donosi odsustvo sa radnog mesta.

Video: Šta je teže, biti ministarka ili baka dve princeze? Drugo lice privrede

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    13. jun 2022 | 20:02

    ja ga uvek samo i jedino poveravam zeni

  • Geras

    14. jun 2022 | 06:31

    Na sve načine pokušavate da žene stavite u rang odgovornosti i odluka kao muškarci.... To jednostavno ne ide.... Zašto se potencira na tome.. Stvarno ne razumem...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>