• 2
 ≫ 

Najbogatiji čovek Evrope skrcao milijardu u nešto od čega svi beže. Lud ili korak ispred svih?

 ≫ 

Zašto bi danas neko dao čitavo bogatstvo na robnu kuću?

  • 2
La Samaritaine

Foto: Wikimedia/Flickr/Arthur Weidmann

Najbogatiji čovek Evrope potrošiće više od milijardu dolara na parisku robnu kuću i to u vreme kada šoping centri nestaju, a potrošači se okreću Amazonu i sličnim onlajn platformama.

La Samaritaine, deo carstva milijardera Bernarda Arnaulta vlasnika LVMH, trebalo bi da se otvori sledećeg aprila posle obnove koja je trajala 15 godina. Predstavnici kompanije obišli su lokaciju sa novinarima, pokazujući svoj obnovljeni glamur Belle Epoque, uključujući ukrašene freske, mozaike i stepenište od kovanog gvožđa.

Nekada je ovaj šoping mol bio raj za maloprodaju, ali je vlasnik Luj Vitona kupio lokaciju 2001. godine, i sve je stalo.

La Samaritaine

Foto: Wikimedia/Flickr/Arthur Weidmann

Dok se kupci prebacuju onlajn, lanci robnih kuća širom sveta, posebno u SAD i Velikoj Britaniji, podnose zahtev za bankrot. Mnogi američki tržni centri zvrje poluprazni.

Dalje, Arnault pokušava da kupi i Tifani, a nudi 14 milijardi dolara, što bi bila njegova najveća akvizicija do sada.

Zašto se kladiti na maloprodaju u Parizu?

La Samaritaine

Foto: Wikimedia/Mskogly

Ukratko, zbog Kine. Uprkos trgovinskom ratu sa SAD i protestima u Hong Kongu, kineski kupci podstiču rast luksuzne industrije i oni su spas za brendove poput LVMH širom francuske prestonice. La Samaritaine se preuređuje kako bi ciljao upravo imućne kupce iz inostranstva.

Prodajni prostor se preuređuje za par brendova, restorane, kancelarije i spa centre. Pretpostavlja se da će obnovljeni prostor privući nekoliko miliona posetilaca koji dolaze u Pariz.

LVMH se godinama borio sa prigovorima na restauraciju, koja spaja višestruke strukture - izgrađene od 1600 - 1930 i progresivno pripojene jezgru Art Nouveau-a, iza savremene fasade koju je dizajnirala japanska arhitektonska firma SANAA.

O sumi koju je kompanija potrošila da bi obnovila zdanje samo se nagađa, ali procene ukazuju da je sigurno veća od milijardu evra.

Video: Milijarder sa Forbsove liste u poseti Telegrafu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sikiriki

    20. novembar 2019 | 17:34

    Nikad neće biti isto kupiti robu onlajn ili lajv.

  • Mio

    20. novembar 2019 | 20:54

    Radim na toj gradevini i mogu reci da je sve ludilo od svetla do grejanja a pricati o hotelu Luj Viton koji se tu nalazi netreba trositi reci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>