• 33

Stan na severu zemlje bio 100 evra, sad ga izdaju za 200: "Razumete li vi da smo mi podstanari?!"

Sve je poskupelo ali stanodavci, razumete li da smo mi studenti, radnici kojima se cena rada ne povećava ali opet to radite. Čemu to, pitaju se podstanari

  • 33
Odmor, kuća, cimer

Foto: Shutterstock

Svedoci smo trenda rasta cena nekretnina u Srbiji već duže vreme, a cifre koje se odnose na stambene jedinice - porasle su između 20 i 30 posto. Osim cene za kupovinu, raste i zakup nekretnina.

To najviše prvo na svojim plećima osete podstanari, a najteže je onima koji su studenti, ili na početku karijere.

Neretko dođe do toga da se ne raspitaju dovoljno o tome šta sve uključuje iznajmljivanje stana, koje su njihove obaveze, koliki su računi mimo fiksnog troška itd. Kako ne biste došli u situaciju da budete "prevareni" ili nezadovoljni, potrebno je da proučite određene stavke, o čemu možete opširnije o tome čitati u našem posebnom tekstu.

Svejedno, koliko god da ima savesnih vlasnika stanova, čini se da toliko ima i onih kojima je samo zarada na umu, pa često, daju u zakup i ono što se ne može nazvati pristojnim mestom za život.

- Selim se već drugi put ove godine. U februaru je stanodavac prodavao stan pa smo cimerka i ja morale da izađemo. Evo sada su vlasnici jednostavno rešili da usele nekog drugog (valjda rođaku koja počinje da studira). Frustrirajuće je i tražiti novi stan u ovim uslovima - žali nam se jedna Beograđanka (27).

Prema njenim rečima, kirije u oba stana su bile 250 evra bez troškova, ali je u jedan od vlasnika bio najavio da će morati da povisi cenu jer su skočile komunalije. 

- Nije mi jasan taj razlog, jer račune svakako plaćam ja. Čini se da im više i ne treba razlog da povećaju cene. Užas - žali se ona. Nije jedina.

"Zašto dižete cene kad nema ni studenata?"

 

Dnevna soba stan enterijer

Foto: Shutterstock

U jednom od mnogobrojnih grupa na društvenim mrežama gde se dele informacije o kretanju cena i ponudi stanova objava jednog Nikole izazvala je lavinu komentara. 

- Kako objašnjavate porast cena na periferijama države? Mali grad na severu, stanovi koji su se prošle godine izdavali za 100 evra (prosek bio 80-150e za jednosoban stan) sada se izdaju sa 200 evra. Ovde potražnje nema kao u Beogradu, nema studenata, retko se izdaju novogradnje koje su upravo kupljene, šta je onda problem? - napisao je on.

- Sve je poskupelo ali stanodavci, razumete li da smo mi studenti, radnici kojima se cena rada ne povećava ali opet to radite. Čemu to? Razumem da svi jurimo za novcem i zaradom ali nas unazađujete. Zar nismo svi u istom kotlu? - samo jedan je od komenara koji se nizao na tu objavu.

Kredit rešenje, ali teško do njega

 

Jedno od rešenja je kredit za stan, međutim, i zapsolenje je glavni preduslov

Jedan od glavnih uslova za odobrenje kredita je zaposlenje klijenta. Pandemija koronavirusa dovela je do situacije da su određene profesije i sektori manje "poželjni" kada je reč o pozajmicama. Uglavnom je reč o oblastima koje su najviše pogođene pandemijom, poput radnika u turizmu, autoprevoznika, hotelijera i slično.

Svakako, reč je o proceni rizika klijenta koja banke rade i inače, kada je stanje redovno.

Video: Živi u zamku okružen grčkim boginjama i biblijskim motivima: Podigao sebi dvorac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzioner

    3. decembar 2021 | 16:59

    Izdajem dvosoban stan u blizini Univerziteta velicne 50m2. Prekid predavanja zbog korone mi je dobro dosao da stan potpuno renoviram i opremim novim namestajem, belom tehnikom i renoviram kupatilo, sve okrecim, zamenim prozore. Imam 2 studenta koji stanuju trecu godinu. Najam je 150 evra + troskovi. Nemam nameru da najamninu povecavm, dovoljno je to sto su troskovi stanovanja poskupeli. Sa stanarima nemam problema. Da ga ne paze kao da je njihov ne bih ga ni renovirao. Smatram da treba postovati svaciji dinar i ne treba se bahatiti. Kada momci budu diplomirali stan cu iznajmiti, bez promene najamnine, ako bude prilika, porodici sa malim detetom ili decom jer znam kakva je muka iznajmiti stan kada imas dete. Ja tako a drugi kako im volja.

  • Jos malo...

    3. decembar 2021 | 15:41

    Kad se sve izgradi izdvace ga za dzabe samo da se neko stara o stanu da ne bude prazan. Polako samo..

  • Pp

    3. decembar 2021 | 15:27

    Plate su nam porasle.😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>