• 9
 ≫ 

Još jedna neverovatna transformacija: Kupatilo je prvo što se menja u stanu, koliko košta remont?

 ≫ 

U godini kada su cene materijala drastično skočile, kao i usluge majstora, pravi je izazov upustiti se u kompletno sređivanje stana ili kuće

  • 9
Sređivanje kupatila

Foto: Instagram/beforeafter.team/rox__marie

U odnosu na period pre korone (2019), cene gotovo svega što možete da zamislite su drastično skočile, usled krize. Na taj skok utiče nekoliko faktora, a ključni su: pojačana potražnja, sporija proizvodnja, manjak sirovina i zaliha na tržištu, poskupljenje transporta.

Osim toga, poskupele su i usluge majstora, kojih takođe manjka u Srbiji. Uglavnom su bukirani mesecima unapred, i ovih dana nije lako naći kvalitetnog, a povoljnog keramičara, molera, stolara, vodoinstalatera itd.

Kažu da je kupatilo, odnosno toalet - odraz nekog doma, atmosfere, higijene, stila življenja. Ono je, ujedno, i prva stvar koja se menja ako je stan star. Sobe i kuhinja dolaze posle.

Ljudima je važno da kupatilo bude opremljeno, osveženo, novo. Majstori i radnje sa opremom to dobro znaju, te tako mogu solidno da naplate svoj rad, odnosno robu - a često i papreno.

Nije lako naći odgovor na pitanje koliko košta renoviranje kupatila.

Ta stavka zavisi od pregršt faktora: koje veličine je kupatilo, kakav materijal tražite (npr. postoje pločice od 1.000 dinara, ali i one višestruko skuplje), takođe je pitanje da li sve menjate, želite li kadu, walk in ili tuš kabinu, kupujete li klasičnu wc šolju, konzolnu ili monoblok varijantu.

Dakle, budžet vlasnika stana i odabir materijala su u samom startu nezanemarljiva varijabla. S druge strane, neka kupatila imaju prozor, a neka ne: ako stavljate PVC prozor, to je dodatni trošak; takođe, ako se odlučite za podno grejanje u kupatilu - računajte na veći finalni iznos remonta.

Ali, kada se prave grube računice ovog tipa, jasno je da se u obzir uvek uzima prosek, bilo da je reč o cenama ili samom uređenju kupatila. Drugima rečima, ovo su okvirne cifre za jedno optimalno kupatilo, kakvo se nalazi u većini domova u Srbiji.

Od čega sve zavisi cena?

 

Suma sumarum, jeftinija opcija renoviranja kupatila košta oko 1.500 evra: pločice (250e), vodovodni materijal i rad majstora (200e), keramičar je oko 180 evra, a sanitarije su 130 evra. Zatim, bilo da birate kadu ili tuš kabinu - to je dodatnih 200 evra. Slavine su oko 70, a elektrika je 100 evra. Računajte da je nameštaj za kupatilo oko 12.000 dinara, dok sve ostalo može koštati 20-ak hiljada dinara (lepak, fug mase, lajsne za keramiku i tome slično).

Treba napomenuti da cene usluga značajno zavise od majstora: neki drže konkurentne cene, ali neki drugi nemaju potrebu za tim jer su vrlo traženi ili jednostavno rade po svom principu; takođe, agencije koje zapošljavaju brojne stručnjake na jednom mestu, uzimaju svoj procenat od svega, te su po pravilu skuplje od angažovanja pojedinačnih majstora.

Srednje povoljna opcija renoviranja celog kupatila košta otprilike 2.500 evra, i računajte da su u tom slučaju birani proizvodi srednjeg ranga - ne samo po ceni, već i kvalitetu.

Ako želite "luksuz na dlanu", to će vas koštati od 5.000 evra pa naviše. Recimo, u tom slučaju samo pločice su 750 evra, a kada/tuš kabina 120.000 dinara.

Video: Uradi sam: Srpski jutjuber oduševio svet sređivanjem terase za male pare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada grobar

    6. septembar 2021 | 15:41

    Ja jako dobro znam da dobaaar majstor nikada nije skup.

  • Realno

    7. septembar 2021 | 02:04

    U NS je danas tesko naci keramicara koji radi ispod 14e po kvadratu. Neko manje kupatilo ima oko trideset kvadrata plocica. Znaci oko 400e ruke i materijal jos minimalno toliko za keramiku. Jos voda, struja, sanitarije.. tesko ispod 1000e zajedno da prodjete. Tako da minimalno ukupno radovi sa materijalom izadju oko 2000e, bez luksuza..

  • Majstor

    7. septembar 2021 | 07:56

    Nadji mi tog majstora koji radi za 200 evra sa materijalom kupatilo. Pa samo materijal izadje 200 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>