• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oprez kada kupujete hranu kod Kineza: Proveravali smo postoji li, uopšte, datum isteka roka trajanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne brinite, namirnice koje kupujete nisu nebezbedne za upotrebu, ali je bitno da znate ove "cake" kako se ne biste uspaničili

  • 1
Kineska hrana ambalaza Foto: Telegraf

Zbunjujuće iskustvo pri kupovini, o kojem nam je pisao naš čitalac, podstaklo nas je da malo "istražimo" kako se obeležavaju datumi proizvodnje/roka trajanja na namirnicama kineskog porekla i šta znače određene oznake.

Iako je, uglavnom reč o sosevima sa dužim rokom trajanja, nudlama, raznim začinima i marinadama koji mogu dugo da stoje, uputili smo se u Blok 70, na Novom Beogradu, da direktno od kineskih prodavaca dobijemo relevantne informacije.

Mada, imajte u vidu da dobar deo njih i dalje ne govori srpski jezik tako dobro, i da neće uvek znati da vam daju odgovor ili čak razumeju pitanje. Ipak, nekim mamama tada "u pomoć uskaču" deca, koja pohađaju srpsku školu i takođe znaju kineski.

Sve u svemu, ono što smo saznali jeste da je na prednjoj strani (ređe na zadnjoj) neke kese/pakovanja uvek naznačen datum proizvodnje, a ne datum isteka važenja te namirnice.

Dakle, ako piše "2022. godina", ili mesec iz 2023. koji je prošao, nemojte da vas to uznemiri. Ne znači da određena hrana više nije "u roku trajanja", već da je tada proizvedena.

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da gotovo nikada nije naznačen "specijalni" datum isteka roka trajanja, jer on zavisi od momenta otvaranja neke namirnice.

Stoga ćete, uglavnom, na poleđini proizvoda videti oznaku "18" ili "24", koja upućuje na mesece tokom kojih se namirnica može koristiti - od datuma otvaranja pakovanja.

Ipak, uvek je najbolje da proverite sa prodavcem na licu mesta koliki je taj broj meseci, jer ima nekoliko brojeva koji se odnose na razne stvari vezane za poreklo/sastav namirnice, a slova su na kineskom jeziku, pa je teško tumačiti na šta se koji broj odnosi.

Izuzetak su neka pakovanja na kojima piše "shelf life", na engleskom jeziku; u prevodu na srpski, to bukvalno označava upravo rok trajanja "na polici".

Ponekad, doduše, postoji i deklaracija na srpskom jeziku, gde jasno pišu sve ove informacije, ali se one ne podrazumevaju na svakom proizvodu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    17. avgust 2023 | 06:34

    Kada se hrana uvozi mora da se poštuju propisi te zemlje tako je svuda ali ne i kod nas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>