• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pričali smo s najboljom baristkinjom u Italiji, a onda smo i sami pravili kafu: Koja je danas ona prava?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na pitanje da li je težak posao, kaže jeste izazovan, naročito za žene u poslu

  • 1
Kafa, Vergnano Foto: Telegraf.rs

Zanimanje koje je sve traženije i popularnije s razvojem kulture ispijanja kafe jeste barista. Za njih jednostavno kažu da su to ljudi koji poznaju dušu kafe.

A kako je to kad ste najbolji u zemlji? Paola Kampana, najbolji italijanski barista (Baravards 2021) pričala je ranije o tome za Telegraf Biznis. Nju smo upoznali prilikom posete Vergnano, kada nam je pripremala neke od njenih specijaliteta.

Kako nam je ispričala, kada ujedinjuje, zbog čega veoma voli svoj posao.

"Jedan je od lepših poslova. Baviti se kafom, vrstama, pravljenjem, odabirom, i gledati kako je drugi konzumiraju je zaista lep posao.

Volim ga kao i dobru kafu. Verujem da u svetu kafe, kao i u svetu gurmanske kuhinje, nastaju mnoge lepe ideje i pripreme ako se proizvodi koriste sa inteligencijom i strašću", navodi nam ona.

Na pitanje da li je težak posao, kaže jeste izazovan, naročito za žene u poslu.

"Ranije nisam imala dovoljno samopozdanja, ali u isto vreme, učila sam od najboljih. I pored nagrade a sam najbolji barista, i dalje učim".

A koja kafa je za nju najbolja?

"Dobro izbalansirana", kaže ona i savetuje da se koraci moraju strogo poštovati.

"Ja volim da se u kafi oseti moja filozofija, moj lični pečat, zato koristim sveže i prirodne sastojke, i mislim da to utiče na ukus. Mešavine nekada pripremam i po dva meseca", kaže nam ona i dodaje da napitke osmišljava sa ciljem da unaprede kvalitetnu mešavinu uglavnom arabike, u isto vreme prati njenu filozofiju, a to je korišćenje zdravih, prirodnih i kvalitetnih sastojaka, kao što su cimet, biljno mleko, crna čokolada i voće.

Čuveni italijanski brend kafe je inače od prošle godine dostupan i na tržištu Srbije. Donose arome iz celog sveta u šoljicu kafe, kreirajući ritual autentičnog italijanskog espressa. Brend je davne 1882. godine kreirao deda sadašnjih vlasnika, Domenico Vergnano. Zahvaljujući strateškom partnerstvu sa kompanijom Coca-Cola HBC uspostavljenom 2021. godine, u orginalnom ukusu kafe mogu uživati i potrošači na svim tržištima van Italije.

Inače, jedna od najprestižnijih svetskih asocijacija u industriji kafe, Specialty Coffee Association, sertifikovala je prostor 24/7 Experience Centre kompanije Coca-Cola HBC Srbija. Uz dodeljeni sertifikat, 24/7 Experience Centre postao je jedini prostor u Srbiji koji je na ovaj način sertifikovan za trening barista, koji baš ovde mogu pronaći čak četiri modula sertifikovanih treninga.

Pored ovog prestižnog sertifikata, 24/7 Experience Centre jedinstven je na tržištu i po tome što, zahvaljujući sertifikovanim trenerima, jedini može da izdaje serftikate za bariste koji su priznati širom sveta.

I novinari su se oprobali u ulozi barite Foto: Coca-Cola HBC Srbija.

,,Izuzetno smo počastvovani što je naš Experience Centre prvi i jedini u Srbiji nosilac jednog od najcenjenijih sertifikata u industriji kafe. Posebno smo ponosni na ovaj uspeh imajući u vidu da smo otvoreni pre svega godinu dana. U jednom širem kontekstu, ova sertifikacija znači i dalju profesionalizaciju ove oblasti, dok za ljubitelje kafe znači da će dobijati najviši kvalitet pripremljene kafe, koju će za njih pripremati sertifikovani i obučeni barista majstori”, rekao je Ivan Jeftić, menadžer za kafu u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija.

Ivan je pokazao i novinarima kako izgleda ceo prosec od mlevanja kafe do divnog napitka, a imali smo prilike da se oprobamo tako kao baristi.

Podsetimo, Specialty Coffee Association je jedina svetska organizacija čiji su sertifikati akreditovani i koja neguje najviše standarde u industriji kafe. Njihov sertifikat dodeljuje se specijalizovanim prostorima za trening barista širom sveta, koji ispunjavaju visoke tehničke kriterijume i pružaju posebno obrazovno okruženje za edukaciju u ovoj oblasti.

Foto: Telegraf.rs Paula je najbolji barista u Italiji/Foto: Koka Kola, ustupljena fotografija

A Paola je podelila sa nama i recepte za dve posebne kafe:

Prvi ide ovako: Pire od jabuke u kombinaciji sa espresom, sirupom od lešnika i penom od ovsenog mleka stvara delikatan i rafinisan napitak. Listovi dragocenog zlata ga upotpunjuju.

Dok je drugi napitak svež i sladak, vešto kombinuje ananas, kokos i badem sa espresom. (po želji se dodaje malo sirupa ili malo amareta, kao i list mente).

Sipajte sok od ananasa u šejker. Dodajte kokosov napitak i sirup od badema ili amareto. Završite sa espresom. Protresite i sipajte u čašu sa ledom. Ukrasite kriškom ananasa (i listićima mente, po želji).

(V.B.)

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemke

    8. maj 2023 | 19:22

    Kad vidim ko je sve barista želudac mi se okrene, ej pire od jabuke 😂 došlo je vreme da se ne može popiti više kvalitetan espresso, bariste nemaju pojma ni da unesu parametre pre smene u grinder, shot-ovi ili previše ekstraktovani ili nedovoljno. Sramota za tako lep posao da se prodaju svakakve bljuvotine!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>