Sada je izvesno: Sledi nestašica kakaa i skok cena čokolade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš

Foto: Pixabay/5671698

Veleprodajni troškovi kakaa skočili su na najviši nivo poslednjih decenija, a proizvođači se klade da će cene ključnog sastojka čokolade ostati visoke do 2024. godine.

Glavni razlog divljanja cena je propadanje proizvodnje u zapadnoj Africi, regiji koja čini dve trećine svetske žetve te mahunarke, ključne sirovine za proizvodnju čokolade. Obilne kiše i bolest koja uzrokuje trulež opustošili su tamošnje useve, što je izazvalo zabrinutost oko snavdevanja.

Prerada kakaove mahunarke takođe je pala širom sveta što ukazuje na to da se fabrike bore s nabavkom odgovarajućih količina, upozorava Fuad Mohammed Abubakar, menadžer u birantskoj kompaniji Ghana Cocoa.

Očekuje se da će se najveći svetski proizvođač kakaa Obala Slonovače smanjiti nadolazeću žetvu za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a već je obustavila trgovinu ugovorima koji obvezuju poljoprivrednike na isporuku robe u određeno vreme. U Gani, drugom najvećem proizvođaču, proizvodnja će pasti ispod  istorijskog proseka.

Iako je pandemija dovela do usporavanja globalne potražnje za čokoladom i uzrokovala povećanje zaliha, oporavak potrošnje i dvogodišnje nestašice značajno su smanjili te zalihe.

Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš.

'Za većinu igrača, povećanje cena kakaa nastupiće tek od druge polovine 2023", rekao je glavni finansijski direktor Lindta Martin Hug analitičarima u razgovoru o poslovnim rezultatima u utorak.

(Telegraf Biznis)