Šta čeka velike IT kompanije u 2023. godini i koja će biti njihova uloga u rešavanju izazova?

Jedna od osnovnih tema na koje treba obratiti pažnju jeste upotreba Cloud-a koja omogućava postizanje boljih poslovnih rezultata, sa manjim ulaganjima, kaže naš sagovornik

Foto: Telegraf.rs

Sada već protekla 2022. godina bila je izazovna za tehnološke kompanije, s druge strane ustalili su se novi modeli rada, pa je hibridan način usvojen u mnogim firmama.

Za udaljeno obavljanje posla, potrebni su pak dobri alati i performanse opreme koju koristite.

To je bila i velika tema Sinergije 22 koja je i otvorena je uvodnim performansom Milana Gospića, direktora kompanije Microsoft u Srbiji.

Sa njim smo na marginama konfrencije razgovarali šta nas čeka u ovoj, 2023. godini.

„Jedna od osnovnih tema na koje treba obratiti pažnju jeste upotreba Cloud-a koja omogućava postizanje boljih poslovnih rezultata, sa manjim ulaganjima. Takođe, neke od tema koje su obrađene na Sinergiji 22, a koje su ključne za uspeh svakog biznisa, iz bilo koje oblasti, kako danas, tako i u budućnosti, jesu data-driven pristup, odnosno strateško planiranje u skladu sa podacima kojima kompanije i organizacije raspolažu, unapređenje efikasnosti kroz automatizaciju i AI, prihvatanje hibridnih modela rada i unapređenje sajber bezbednosti“, rekao je Milan Gospić.

Kako su prorgami namenjeni i malim, a ne samo velikim kompanijama, koliko je odgovorno iznova osmišljavati alate?

"Naš portoflio je širok i omogućava raznim granama industrije da koriste digitalizaciju kao osnovni podstreh da pobošljaju svoja poslovanja. Sa našim lokalnim partnerima, pre svega sa kompanijom Comtrade, trudimo se da lansiramo na tržišta sve te proizvode za šta je potrebno i znanje iz IT-a, ali i drugih sektora", rekao je Gospić za naš portal.

Godina je bila izazovna za svako tržište, pa i tehnološki sektor, a s druge strane mnogi su spas videli u rešenjima velikih IT kompanija...

"Kao i sve na tržištu, menjaju se okolnosti, Majkrosoft nastavlja proces, kroz viziju da osnažimo pojedinca i organizacije, posebno u trenucima kada je svetska ekonomija u krizi. Kroz digitalizaciju je moguće rešiti mnoge probleme".

Na pitanje da li će se novi radni modeli zadržati, i koja je tu uloga IT, kaže nam:

"Što se samih trendova tiče mngoi su već preuzeli hibrdini model rada, da možemo da radimo u bilo kom mestu, u bilo koje vreme. Majkrosoft pruža čitav portfolio proizvoda koji olakašavaju procesima takvog rada, a i brinemo o tome koliko ste vi zeleni".

Opširnije u videu:

Video: Direktor Majkrosofta: Šta čeka velike IT kompanije u 2023. godini

(V.B.)