Marko Jovanović je izabran za najboljeg mladog menadžera: "Glavno merilo uspeha je rezultat tima"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kaže da je posao menadžera istovremeno i najlepši i najteži

Foto: SAM

"Ovo je sigurno najvrednije priznanje koje mlad čovek može da dobije u Srbiji", istakao je Marko Jovanović za Telegraf Biznis po dobijanju nagrade za najboljeg mladog menadžera u Srbiji za 2023. godinu. Ovu nagradu sada već tradicionalno, 12. put zaredom dodeljuje Srpska asocijacija menadžera, a od Marka smo pokušali da saznamo ,,šta je to baš njega izdvojilo".

- Kao menadžer tima koji okuplja skoro 30 kolega, svestan sam da je glavno merilo uspeha zapravo rezultat tima. Mislim da je odgovornost svakog lidera da kreira nove lidere i da radi na osnaživanju ljudi koji imaju liderski potencijal. Takođe u današnjim uslovima kada radimo u vrlo dinamičnom, brzom okruženju i okruženi smo obiljem informacija, verujem da je empatija jako važna. Trudim se pristup poslu baziram na tim vrednostima i stimulišem transparentnost, otvorenu komunikaciju, hrabre odluke, preuzimanje odgovornosti i izlazak iz zone komfora - priča nam tridesetjednogodišnjak, koji je na čelu Majkrosoft biznis operacija za Adriatik regiju u kompaniji Comtrade.

Ističe da mu je pre svega drago što je dobitnik ove nagrade jer dolazi od strane najistaknutijih lidera, koji vode najveće firme naše privrede.

Foto: SAM

- Verujem da kolege najbolje razumeju izazove profesije i da znaju zašto je posao menadžera i najlepši i  najteži istovremeno. U tom pogledu za mene ova nagrada predstavlja zaista veliku privilegiju. Sa druge strane, vremena koja dolaze nose brojne izazove, kao što je tehnološka revolucija vođena veštačkom inteligencijom, ulazak generacije Z u poslovne tokove, uticaj makroekonomskih i geopolitičkih faktora i slično. U takvim vremenima mislim da je jako važno preneti novim mladim liderima prave vrednosti na kojima se biznis zasniva, a to su ujedno i vrednosti Asocijacije menadžera - poverenje, pouzdanost, deljenje, prijateljstvo, otvorenost ka promenama. Biti dobitnik ove nagrade za mene lično znači i preuzeti odgovornost za zastupanje ovih vrednosti i njihovo prenošenje na nove generacije - kaže on za Telegraf Biznis.

Marko je završio osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Nišu, a tokom jednog semestra se usavršavao i na Norveškom Univerzitetu za nauku i tehnologiju.

- Master studije iz oblasti Elektronskog poslovanja sam završio na FON-u. Mislim da je formalno obrazovanje jako važno kao temelj i osnova svega, a da neformalno obrazovanje omogućava sticanje veština važnih za posao. Pored obrazovanja bih naglasio da je praktično iskustvo u poslu zapravo ono što pravi najveću razliku i da je važno da tokom karijere budemo otvoreni za poslove koji nas guraju van zone komfora, jer tako najviše napredujemo - zaključio je Jovanović.

(Telegraf Biznis)