NZS: Virtuelni sajam zapošljavanja omogućava poslodavcima i kandidatima da se brzo povežu

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kandidati mogu jednostavno da konkurišu za otvorene pozicije, bez obzira na to gde se nalaze

Foto: Shuttertock

Inovativna digitalizacija može značajno unaprediti proces zapošljavanja u Srbiji pokazao je nedavno Virtuelni sajam zapošljavanja, koji je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Kroz platformu nsz-virtuelnisajam.rs omogućeno je poslodavcima i kandidatima da se povežu na jednostavan, brz i pristupačan način, dok je celokupan proces značajno smanjio troškove i optimizovao vreme potrebno za angažovanje, navodi se u saopštenju NSZ.

Ocenjuje se da je sajam, koji je organizovan 18.septembra, uz učešće 77 poslodavaca i 278 otvorenih pozicija za ukupno 1.223 izvršioca, postigao impresivne rezultate.

Podnete su 332 prijave, dok je uspostavljeno preko 100 direktnih razgovora između poslodavaca i potencijalnih zaposlenih putem chat opcije.

Kandidati su mogli jednostavno da konkurišu za otvorene pozicije, bez obzira na to gde se nalaze, bez troškova putovanja i potrebe za fizičkim prisustvom, dok su poslodavci imali mogućnost da iz svojih kancelarija direktno komuniciraju sa kandidatima, bez prekidanja svakodnevnih aktivnosti.

Kako se navodi, takav pristup digitalizacije je postao ključan u modernizaciji tržišta rada i postavljanju novih standarda u organizaciji takvih događaja.

U okviru programa Garancija za mlade posebnu pažnju privukla je i kampanja na društvenim mrežam, a Instagram, LinkedIn i Viber kanali NSZ postali su, kako se navodi, mesta gde mladi mogu lako pronaći relevantne informacije i prilike za zapošljavanje.

Platforma, koja je razvijena uz podršku GIZ-a u okviru Nemačke razvojne saradnje, prilagođena je potrebama domaćeg tržišta rada i omogućava NSZ-u da nastavi sa samostalnim unapređivanjem svojih usluga.

(Telegraf Biznis/Tanjug)