• 2

Poslodavci se izveštili - legalizuju rad na crno ugovorima bez datuma, inspektori nemoćni, a radnici u strahu ćute

Inspekcija rada prijavila 738 radnika koji rade na crno u Mačvanskom okrugu

  • 2

Od 1164 radnika koji su u osam opština Mačvanskog okruga prošle godine zatečeni da rade na crno, poslodavci su u postupku kontrole inspekcije rada prijavili 738.

Broj radnika koji su u sivoj zoni je još veći, pošto nema dovoljno inspektora za kontrolu svih pravnih lica i preduzetnika. Uz to, poslodavci se na sve načine dovijaju da bi izbegli visoke kazne.

- Oni čekaju inspektore sa popunjenim ugovorom o radu bez datuma kada je zasnovan radni odnos, a na dan kontrole unesu samo taj podatak i rešili su problem. I radnik ispoljava kooperativnost sa poslodavcem izjavljujući inspektoru kako je baš tog dana stupio na posao. U toku dana poslodavac podnese i prijavu na obavezno osiguranje i rad na crno tako legalizuje, a da se ne sazna koliko je dugo radnik radio neprijavljen pre kontrole - kažu u inspekciji rada Mačvanskog okruga.

Najviše radnika na crno angažovano je u građevinarstvu, održavanju motornih vozila, ugostiteljstvu i radnjama za izradu odevnih predmeta. Čak i mogućnost da se propisima utvrdi obaveza zaposlenog da prijavi svoj rad na crno, pod pretnjom kažnjavanja, to ne bi sprečilao poslodavce da love u mutnom. Više mladih ljudi sa kojima smo o tome razgovarali, bez pitanja o statusu njihovog radnog odnosa, smatra da bi zbog toga teže pronalazili posao.

Aleksandar Vulin, Građevinarstvo

Ilustracija Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Niko nije primoran da radi bez prijavljivanja na osiguranje, već pristaje dobrovoljno da bi nešto radio. Znaju to i gazde pa postavljaju svoje uslove koje moraš da prihvatiš ako želiš da radiš. Lako će oni pronaći rupu u zakonu da zaštite i sebe i radnika od kažnjavanja - kaže mladić iz Šapca zaposlen u kafiću.

U inspekciji rada navode kako zaposleni često štite poslodavce koji krše zakon u strahu za sopstvenu egzistenciju. Osim što pristaju da rade bez prijave na obavezno osiguranje, obavezuju se da poslodavcu vrate deo minimalne zarade na koju se plate javni prihodi, ćute kada im poslodavac ne obračunava i ne isplati prekovremeni rad i rad na državne praznike i o drugim marifetlucima.

- Da bi sačuvali radno mesto o svemu ćute ili u postupku nadzora isnpektoru daju izjave koje ne odgovaraju istini. Inspekciji se obrate tek kada dobiju otkaz o radu - navode u inspekciji rada.

(Telegraf Biznis/D.Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    13. jun 2019 | 10:12

    Trebate da postavite pitanje zasto poslodavci nece da prijave radnike.... Verovatno zato sto je drzava je postavila takve namete da poslodavac mora da radi samo za drzavu to jest da puni budzet da bi neko imao platu 1000 evra

  • Lord

    13. jun 2019 | 09:51

    Sve je to u dogovoru sa inspekcija a, ne budite naivni. Velika vecina radnika koji su prijavljeni kod privatnika Mora da potpise blanko sporazume raskid radnog odnosa, tako da su privatnici zasticeni kao beli medvedi. Kuka e za radnicima kad se ovi razmisle po belom svetu, nudi e bolje uslove, ali bice kasno. Vec je krenuo prebeg...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>